Acasă » Electricitate » Enel X prezintă raportul privind economia circulară pentru 2020

Enel X prezintă raportul privind economia circulară pentru 2020

18 aprilie 2021
Digitalizare
energynomics

Enel X, linia globală de afaceri a Grupului Enel dedicată serviciilor și produselor energetice avansate, a publicat Circular Economy Factbook 2020, un raport anual al activităților legate de economia circulară desfășurate de Enel X: metodologii, program, proiecte, inovații și studii de caz pe care compania le folosește pentru a face din sustenabilitate și economia circulară cele mai importante pârghii competitive pentru afacerea grupului la nivel global.

„Circular Economy Factbook 2020 este un document unic pe care Enel X îl folosește pentru a-și consolida rolul de accelerator în tranziția către un model de afaceri sustenabil centrat pe principiile economiei circulare”, a declarat Francesco Venturini, CEO al Enel X. „Prin acest raport anual, dorim să spunem povestea economiei circulare, în cadrul ecosistemului complex al furnizorilor, clienților și partenerilor comerciali și industriali ai Enel X, inclusiv al competitorilor noștri, cu scopul de a determina întreaga industrie să concureze pentru excelență și inovare sustenabilă.”

Raportul privind economia circulară 2020 prezintă, în primul rând, metodologia care stă la baza provocării Enel X de a răspândi circularitatea, Circular Economy Boosting Program. Programul este o abordare dinamică care poate fi aplicată soluțiilor Enel X prin alocarea unui scor de circularitate, precum și clienților și partenerilor printr-un raport detaliat care măsoară și identifică cele mai bune strategii de decarbonizare și cele mai durabile tehnologii. În 2019 și 2020, Enel X a calculat 53 de parametrii pentru a măsura circularitatea produselor din portofoliul său. Au fost apoi implementate 20 de programe de stimulare a economiei circulare, făcând posibilă identificarea a 36 de noi proiecte menite să sporească circularitatea soluțiilor analizate. De exemplu, programul a fost aplicat în cazul Juicebox, soluția de reîncărcare a vehiculelor electrice private a Enel X. Mai exact, carcasa exterioară a Juicebox a fost produsă printr-un proces de reutilizare a deșeurilor de plastic rezultatele din proiectele Grupului. În 2020, primele 3.000 de unități au fost produse în acest mod, economisind 17 tone de CO2. Această soluție va fi lansată în întreaga Europa în 2021, producându-se peste 35.000 de unități, utilizând circa 70 de tone de deșeuri din plastic și economisind în jur de 185 de tone de CO2. O inițiativă similară este deja planificată în afara Europei.

Unul dintre cele mai inovatoare instrumente din Factbook 2020 este Raportul privind economia circulară pe care Enel X îl oferă administrațiilor publice (AP) și companiilor, ajutându-le să măsoare și să devină conștientei de nivelul de început de maturitate circulară, precum și să identifice instrumente care să susțină procesul de decarbonizare. Acest lucru stimulează și duce la o sustenabilitate mai mare pe întreaga piață, cu reducerea corespunzătoare a riscurilor de mediu și cu economii de costuri pentru companiile și autoritățile competente care aleg să înceapă o călătorie în această direcție. Numai în a doua jumătate a anului 2020, au fost finalizate în jur de 50 de rapoarte ale clienților privind economia circulară pentru companii din sectoarele de producție, agricol, textil, chimic și farmaceutic. Acestea sprijină punerea în aplicare a unor măsuri precum utilizarea sistemelor distribuite de producere a energiei regenerabile și măsuri de eficiență energetică care ar putea evita emisii anuale potențiale de 7.000 de tone de CO2 și ar genera economii de energie de până la 10.000 MWh.

Obiectivul ambițios al Enel X este de a produce circa 4.000 de rapoarte numai în Italia în următorii patru ani, răspândind cât se poate de mult o cultură a circularității în rândul IMM-urilor și companiilor mari din Italia.

În Raportul privind economia circulară pe 2020, Enel X prezintă, de asemenea, inițiativele pe care le folosește pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la economia circulară drept un model de afaceri sustenabil și competitiv din punct de vedere economic, capabil să distingă Italia și companiile italiene în lume. Printre inițiativele lansate până în prezent se numără parteneriate importante cu asociații pentru a accelera tranziția către economia circulară în zonele în care acestea activează, printre care se numără Confindustria, Consorzio del Prosecco Superiore Valdobbiadene DOCG, Consorzio a Tutela del Vino Morellino di Scansano și Universitățile Sant’Anna și Siena.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *