Elvețienii de la Clariant construiesc o fabrică de bioetanol de peste 100 de mil. euro în Dolj

0

Grupul elvețian Clariant a început construcția unei fabrici de bioetanol în comuna Podari, județul Dolj, potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul propriu. În valoare de peste 100 de milioane de euro, investiția este una dintre cele mai mari înregistrate în sud-vestul României, iar din 2020, fabrica va putea produce 50.000 de tone de bioetanol anual, cu peste 100 de angajați direct și circa 300 de locuri de muncă permanente create în industriile care deservesc fabrica și în transportul și depozitarea materiei prime.

Este prima fabrică a grupului Clariant care va utiliza tehnologia proprietar „sunliquid”, rezultat a mai bine de un deceniu de cercetare și dezvoltare. “Tehnologia este o premieră nu numai în Europa, ci și la nivel global”, precizat Christian Kohlpaintner, membru în Comitetului Executiv al Clariant.

Clariant a decis să construiască fabrica la 10 kilometri de Craiova, pentru a beneficia de proximitatea materiei prime și a infrastructurii logistice și industriale din regiune. Agricultorii din zonă vor putea vinde paie și alte reziduuri agricole neutilizate; fabrica va procesa circa 250.000 de tone anual.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, pentru că etanolul celulozic este un biocarburant avansat și sustenabil, aproape neutru din punctul de vedere al emisiilor de carbon. Reziduurile agricole (paie de grâu și resturi de porumb preluate de la fermieri) sunt transformate în zaharuri celulozice, apoi în etanol celulozic prin fermentarea zaharurilor.

Share.

Lasă un comentariu