Elon Musk (Tesla) le spune acţionarilor nemulţumiţi să cumpere acţiuni la Ford

0

Un grup de investitori ai Tesla Inc (TSLA.O) a cerut producătorului de mașini electrice de lux să includă în consiliul de administraţie doi directori independenți noi, fără legături cu directorul executiv Elon Musk, pentru a “oferi un control esențial asupra unei posibile dinamici disfuncționale a grupului”. Sfidător, Musk a postat pe Twitter un comentariu prin care sugera investitorilor să cumpere acțiuni în Ford Motor Co (F.N). Familia Ford controlează producătorul din Detroit prin două categorii de acțiuni.

Într-o scrisoare datată luni, 10 aprilie, cinci grupuri de investiții, inclusiv California State Teachers Retirement System, Hermes Equity Ownership Services și CtW Investment Group, au cerut Tesla să-și realeagă toți directorii anual.

“Ne aşteptăm ca, pe masură ce companiile fac trecerea la statutul de societate publică, structurile și practicile de guvernare existente în momentul ofertei publice iniţiale să evolueze pentru a se alinia la strategia de schimbare a companiei”, se arată în scrisoare. “Cu toate acestea, consiliul de șapte membri al Tesla este în mare măsură neschimbat față de perioada de dinaintea listării.”

Condusă de către Musk – un personaj lispit de transparenţă, Tesla a devenit recent cea mai valoroasa companie americană de automobile, devansând General Motors Co, potrivit Reuters. După aceea, valoarea de piață a Tesla a scăzut uşor comparativ cu cea a GM. Săptămâna trecută, valoarea de piață al producătorului auto din Silicon Valley era de 50,3 miliarde de dolari, în timp ce GM era cotat la 50,8 miliarde de dolari.

“Acest grup de investitori ar trebui să cumpere acțiuni Ford”, a postat Musk pe Twitter la fdouă zile distanţă. “Guvernarea celor de la Ford este uimitoare…”, a declarat Musk pe Twitter, promiţând că reveni în curând asupra unui angajament anterior de a numi mai mulți directori independenți, dar „solicitarea grupului (de investitori) nu are nimic de-a face cu asta”.

În ultima lună, acțiunile Tesla au crescut cu 35%, în contextul în care investitorii se aşteaptă ca Musk să revoluționeze industria automobilelor și a energiei.

Printre membrii consiliului Tesla se numără Kimbal Musk, fratele CEO-ului și Brad Buss, care a ocupat funcția de director financiar la SolarCity Corp, companiei pe care producătorul de mașini electrice a achiziționat-o anul trecut. Tranzacţia cu acțiuni în valoare de 2 miliarde de dolari pentru compania care instalează unităţi de producere a energiei electrice la nivel rezidențial, aflată pe pierdere, a determinat o scădere cu 13% a prețului acțiunilor Tesla. Compania din Palo Alto, California, se grăbește să lanseze pe piață modelul 3, în a doua jumătate a acestui an și să-și intensifice producţia pentru a atinge un obiectiv de producție de 500.000 de mașini vândute în 2018.

Anul trecut, Tesla a vândut 76.230 de vehicule, ratându-și ținta de cel puțin 80.000 de mașini vândute. Prin comparație, GM a vândut 10 milioane de automobile, iar Ford a vândut 6,7 milioane.

Share.

Lasă un comentariu