Acasă » Electricitate » Distribuţie » Electricitatea s-ar putea ieftini în august, după ce s-a scumpit în iulie

Electricitatea s-ar putea ieftini în august, după ce s-a scumpit în iulie

12 august 2013
Distribuţie
energynomics

Preţurile de consum au scăzut în iulie cu 0,34% faţă de luna anterioară, după ce alimentele s-au ieftinit cu 1,6%, a comunicat Institutul Naţional de Statistică (INS). Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 4,41%, confirmând astfel comentariile din partea Băncii Naţionale a României, care a redus săptămâna trecută prognoza de inflaţie pentru acest an şi anul viitor, la 3,1%, de la 3,2%, respectiv 3,3%, cât anticipa anterior. Ţinta de inflaţie a băncii centrale este de 2,5% plus/minus un punct procentual.
Cele mai mari reduceri de preţuri au fost înregistrate la categoriile „legume şi conserve de legume” – 13,3% şi „fructe şi conserve din fructe” – 4,49%.

Scumpirea electricității intră în topul majorărilor de prețuri

În luna iulie, energia electrică s-a scumpit cu 5.57%, un avans dintre cele mai mari. Cel mai mult s-au scumpit ţigările – cu 8,04% și serviciile de utilități (apa, canalizarea şi salubritatea) – cu aproape 9%.
Avansul prețurilor la electricitate, consemnat în iulie, față de luna anterioară, vine înaintea unei îndelung anunțate ieftiniri: facturile la energia electrică primite în august vor fi mai mici cu 5-7%, a declarat președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileț.
Reprezentanţii ANRE au declarat, pe 11 iulie 2013, că, pentru consumatori, efectul pe care îl generează amânarea tranzacţionării unui număr de certificate verzi, potrivit prevederilor Ordonanţei de Urgenţă 57/2013, se va resimţi în factura din luna august.
Totodată, în luna iunie, ANRE a anunţat că preţul la energia electrică livrată consumatorilor finali se va micşora în medie cu 1,3%, începând cu 1 iulie 2013.
Sunt însă voci care contestă aceste calcule și afirmă că reducerea susținerii pentru energia produsă din resurse regenerabile și în principal scăderea numărului de certificate verzi disponibile în piață ar putea contribui la scumpirea acestora, cu un impact negativ asupra facturii finale, la consumator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *