Economia germană se îndreaptă către o recesiune profundă

0

Economia germană se confruntă cu o recesiune profundă, din cauza autoizolării ca răspuns la pandemia coronavirusului, care ar putea depăși cu mult scăderea din 2009 provocată de criza financiară, estimează economiștii. Recesiunea va reduce, dea semenea, emisiile de gaze cu efect de seră, deși mulți experți în domeniul climei au avertizat deja că revenirea preconizată după recesiune și potențialul stimulent economic ascund riscul ca emisiile să crească din nou, în cele din urmă.

Economiștii de la Institutul Kiel pentru Economia Mondială (IfW) estimează acum că economia ar putea scădea între 4,5 și 9,0 la sută în 2020, în funcție de durata blocajului, potrivit Clean Energy Wire.

Economiștii de la Deutsche Bank au subliniat că, spre deosebire de 2009, când recesiunea a afectat în principal producătorii, sectorul serviciilor este puternic lovit, de această dată. Între timp, Institutul de cercetare economică Leibniz (RWI) și-a redus prognoza mai puțin drastic, prevăzând o scădere a PIB cu 0,8 la sută în 2020.

Institutul economic Ifo a raportat că indicele său care vizează climatul de afaceri, care surprinde sentimentul și așteptările actuale ale companiilor germane, a înregistrat cea mai puternică scădere de după 1991. „Scăderea așteptărilor este cea mai accentuată, în 70 de ani de anchete industriale” a spus ifo. Institutul german de cercetare economică (DIW) a subliniat nivelul extrem de ridicat de incertitudine și a solicitat o coordonare europeană a acțiunilor guvernelor.

Share.

Lasă un comentariu