Acasă » Electricitate » Nuclear » E.On Germania: Renunțarea la energie nucleară costă între 0,5-1 mld. euro per reactor

E.On Germania: Renunțarea la energie nucleară costă între 0,5-1 mld. euro per reactor

9 octombrie 2014
Electricitate
Bogdan Tudorache

###author###

Berlin. Germania este gata să renunțe la cele 17 reactoare nucleare pe care le deține, însă costurile de dezmembrare și stocare se vor ridica la 500 de milioane de euro-1 miliard de euro pentru fiecare reactor, a declarat pentru energynomics.ro directorul E.On, Joachim Lang.

Renunțarea la industria nucleară face parte din noua politică Energiewende, sau tranziția energetică, care a avansat cu pași repezi mai ales după dezastrul de la Fukushima.

Germania a decis să elimine o mare parte din sursele clasice de generare a energiei electrice- dacă nu chiar 100%- până în anul 2050. Un prim pas ar fi renunțarea la energia nucleară, mișcare care afișează o țintă ambițioasă: 2022. ”Există mai multe motive pentru care am decis să renunțăm la energia nucleară. Am creat Energiewende, politica de trecere la energia verde, pentru a scăpa de pericolele și noxele legate de energia clasică. Cred că vom reuși să avem o energie 100% regenerabilă mai devreme, în 2035”, spune Andreas Kraemer, director al Institutului Ecologic german.

Deși Joachim Lang nu crede că industria germană va accepta programul Energiewende prea curând, denunțând lipsa unor programe similare ale țărilor vecine, susține că Germania a investit circa 10 miliarde de euro în regenerabile în ultimii 7 ani și trebuie doar să găsească o soluție pentru perioadele în care energia solară sau eoliană nu pot fi disponibile ca efect al vremii nefavorabile, perioadă de întrerupere numită în Germania ”fenomenul de noiembrie”.

Totodată, Germania are nevoie de 20 de miliarde de euro pentru a-și îmbunătăți rețelele, a mai spus Lang. El a adăugat că E.On, o companie 100% privată, și-a comasat diviziile de generare a energiei într-una singură, pentru a facilita renunțarea la energii clasice în favoarea trecerii la regenerabile. Mai multe amănunte în cadrul revistei energynomics.ro Magazine din luna noiembrie.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *