Acasă » Electricitate » Dor Marian, Wiren: Companiile de transport public ar trebui să investească în producția de energie electrică solară

Dor Marian, Wiren: Companiile de transport public ar trebui să investească în producția de energie electrică solară

30 aprilie 2021
Electricitate
Bogdan Tudorache

Wiren crede în sustenabilitate și promovează energia solară și valorificarea ei pe cât mai multe paliere. Dor Marian, Managing Partner Wiren, pornește de la constatarea că în ultimii ani, tehnologia s-a ieftinit, făcând investițiile mai eficiente. ”Costurile tehnologiei solare au ajuns la 20-25% față de nivelurile de acum opt ani, o evoluție complet diferită față de prețurile energiei pe care o plătim. Astfel, energia solară are sens în orice aplicație și în orice zonă în care se consumă energie electrică. Obiectivele pe termen lung sunt să folosim tot mai multă energie regenerabilă”, a spus el, în cadrul conferinței „Orașe inteligente – clădiri eficiente, infrastructură verde, digitalizare”, organizate de Energynomics.

În cazul transportului public electrificat, energia verde produsă poate fi utilizată aproape integral. În medie, energia verde utilizată de tramvaie reprezintă circa 40% din totalul mixului accesat din rețea. ”Recomandăm companiilor de transport public să investească în capacități de producție a energiei solare care să fie livrate direct în rețeaua acestora, astfel încât vehiculele să utilizeze un procent cât mai mare de energie solară, vizând 100%”, a mai spus Dor Marian.

Instalațiile pot fi amplasate în afara orașelor sau pe depourile tramvaielor, în cazul unei investiții de 1MW fiind nevoie de 12.000 de mp de teren sau 6.000 de mp de acoperiș. Astfel, economiile generate anual pot depăși 100.000 euro rezultate din reducerea consumului de energie cumpărată din rețea. Amortizarea acestui proiect are loc în 5,5 ani, la o sumă investită de 600.000 de euro, iar economiile generate pe durata de exploatare sunt de 2,75 de milioane de euro.

Un alt studiu de caz prezentat de Dor Marian simulează o investiție privată în aceeași capacitate de producție și semnarea unui contract de achiziție directă a energiei produse între investitor și compania de transport public. Astfel, compania de transport își va „înverzi” automat consumul și cu siguranță va avea un preț al energiei cu discount față de prețul pieței. Reducerile de costuri sunt însoțite, astfel, de investiții majore pentru înverzirea consumului.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI DOR MARIAN

Reprezentantul Wiren s-a mai referit și la alte aplicații, precum iluminatul stradal, care poate fi realizat cu panouri fotovoltaice, cu stocare. Panourile fotovoltaice instalate la nivel rezidențial pot fi amortizate în circa 7 ani, arată calculele Wiren.

Conferința „Orașe inteligente – clădiri eficiente, infrastructură verde, digitalizare” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri ABB, ACE Industrial Software, Bjorn Heizung, Claritech, Eaton, EnergoBit, Horvath & Partners, SAS România & Moldova, Wiren.

S-au înscris pe platforma MyConnector pentru a participa la dialog peste 240 de persoane.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *