Ce şanse mai are sistemul de termoficare? Linkedin Picked-Ups 1.

Sistemul de termoficare din România este ineficient şi greoi, iar unele primării din România încearcă soluţii de moment. Spre exemplu, primăria Galaţi a avut din 2001 mai multe tentative de a prelua Electrocentrale Galaţi, iar subiectul a reapărut din ianuarie 2013, dar o trecere a centralei electro-termice de pe platforma combinatului ArcelorMittal nu este privită de experți a fi o decizie bună, nici pentru centrală şi nici pentru locuitorii din Galaţi care nu au centrale de apartament.

În ceea ce privește București, Guvernul a aprobat comasarea RADET cu Elcen, dar asta nu schimbă cu nimic faptul că Elcen va rămâne cu probleme de rentabilitate pentru sistemul său de producție-transport-distribuție. Primăria Generală a fost nevoită să ia decizia oferirii în sistem alternativ a căldurii şi apei calde pentru bucureştenii care încă sunt conectaţi la sistemul centralizat de încălzire.

Fiind un subiect relativ greu de pătruns din pricina detaliilor tehnice şi economice, discuţiile despre starea sistemului de termoficare şi viitorul său se retrag pe platforme online şi au loc între specialiştii sistemului. Dezavantajul este că decidenţii nu ajung să vadă argumentele de acolo. O astfel de discuţie am găsit pe platforma profesională Linkedin.

Când se referă la “succesul” managementului centralelor oferite de administraţiile locale, consilierul ştiinţitic CNR-CME Călin Vilt scoate în evidenţă că deciziile prost gândite ale acestora au dus centralele la fier vechi iar în problema fuziunii acesta s-a exprimat plastic: “când se adună două sărăcii nu va ieşi o bogăţie”.

Lickedin-pick-ups-1

În opinia inginerului Marian Viorel, starea precară a sistemului de termoficare are mai multe origini, câteva dintre ele fiind întârzierile cu anii a unor subvenţii, despărţirea distribuţiei de energie electrică de termoficare şi vechimea conductelor. Rezultatul final nu este deloc îmbucurător, termoficarea va muri încet, spune inginerul Mihai Dobre, dând ca exemple cazurile CET Bacău, CET Iaşi, CET Târgu Mureş şi CET Suceava.

Lickedin-pick-ups-2

Radiografia sistemului de termoficare arată tragic, spune Călin Vilt.

Lickedin-pick-ups-3

Share.

2 Comments

  1. este jenant ca de soarta termocentralelor se ocupa tot felul de indivizi cu pregatire submediocra si oricum de alta specialirtate,
    CA SA PRICEPETI DESPRE CE E VORBA VA INVIT LA SEDIUKL ANRE UNDE VETI DEPISTA EXISTENTA STUDIULUI KEMA FACUT PE GRANT DANEZ STUDIU IN CARE SE IDENTIFICA DISTRUGEREA TERMOFICARII IN SARCINA DIRECTA A ANRE .. ASA CA PROBLEMA O VOI REZOLVA IMPREUNA CU EMIL CALOTA CAT DE CURAND
    asociatia pentru protectia consumatorilor … apc-romania.ro
    tudor popescu tel 0722218713

  2. In actuala organizare si cu tehnologiile utilizate, inca, in Romania, sistemul de termoficare nu mai are nici o sansa. Aceasta concluzie rezulta usor din descresterea continua a apartamentelor conectate la sistemele de termoficare. Exista, insa, si alte solutii, cum ar fi instalarea de sisteme de microcogenerare, de cartier, aflate in proprietarea RADET, sau chiar in proprietatea asociatilor de proprietari din acel cartier. Aceste centrale pot sa furnizeze si caldura si electricitatea necesare cartierului, fara a se deconecta de la reteaua electrica, in conditii de eficienta randament si financiar care permit recuperarea investitiilor in 3-4 ani. Aceasta solutie este aplicata in multe tari din Europa, coexistand cu sistemele centralizate, la nivel de oras, insa la noi exista o rezistenta majora din partea adminsitratiilor locale. Gheorghe Tucu (0723 356.500, tucu.gheorghe@valeg.ro)

Lasă un comentariu