Acasă » Petrol și Gaze » Despre modificările aduse la Legea Minelor – interviu cu președintele ANRM Nicolae Turdean

Despre modificările aduse la Legea Minelor – interviu cu președintele ANRM Nicolae Turdean

1 decembrie 2020
Explorare și producție
energynomics

Președintele Klaus Iohannis a promulgat modificările la Legea Minelor astfel încât o parte din fiecare redevență minieră cuvenită bugetului de stat să fie transferată autorității locale pe al cărui teritoriu administrativ se desfășoară exploatarea pentru care s-a încasat redevență. De asemenea, legea impune acum ca până la data de 1 iulie 2021, Guvernul să modifice structura de organizare și funcționare a Agenției Naționale pentru Resurse Minerale în vederea schimbării statutului acesteia din agenție în autoritate națională de reglementare în domeniul resurselor minerale și petrolului. Pentru aceasta va fi nevoie de modificarea amplă a Legii Minelor, care datează din 2003, precum și a mecanismelor legislative (termene, obligații etc) care sunt complet desuete astăzi, dar și a altor legi adiacente, precum legea mediului.

Într-un interviu oferit pentru EnergynomicsTalks, președintele Agenției, Nicolae Turdean, a expus principalele modificări operate deja în Legea Minelor. Prima este introducerea unui termen pentru modificarea statutului ANRM, din agenție, în autoritate.

Bani pentru comunitățile locale

A doua este recunoașterea că și cei din teritoriu au dreptul să beneficieze de o parte din uzufructul rezervelor minerale din zona lor. Odată cu intrarea în vigoare a noii forme a legii minelor, proiectele de exploatare a resurselor minerale se vor bucura de un plus de susținere din partea comunităților și autorităților locale, întrucât acestea din urmă vor avea beneficii financiare directe de pe urma acestor activități economice. Pentru redevența datorată de companiile din domeniul petrolier și al gazelor naturale, 25% va reveni bugetului local al județului și 25% bugetelor locale ale unităților administrativ-teritoriale; restul de 50% va alimenta mai departe bugetul de stat.

Licențe aprobate prin ordin al președintelui ANRM

A treia mare modificare a legii minelor conferă ANRM autoritatea de a aproba prin ordin licențele de exploatare pentru materiale de construcție, încheiate în perioada 1999-2019 și care încă nu au fost aprobate prin hotărâre a Guvernului. “La data în care am preluat mandatul de președinte al ANRM, în noiembrie 2019, am găsit în agenție 456 de licențe de exploatare a resurselor minerale care nu fuseseră promovate prin hotărâre de guvern”, a precizat Nicolae Turdean. Dintre acestea, 330 de licențe au ca obiect exploatarea de resurse minerale utilizabile în construcții (roci metamorfice, roci eruptive și roci sedimentare de importanță locală).

Nu intră sub incidența acestor prevederi legale licențele încheiate în perioada 1999-2019 care au ca obiect alte categorii de resurse minerale și nici licențele încheiate după anul 2019, indiferent de resursa minerală care constituie obiectul acestora, a mai spus președintele ANRM.

Runda XI se amână și se sparge în două

Licitațiile pentru concesionarea de noi perimetre pentru descoperirea de zăcăminte de petrol și gaze, Runda XI, se împarte în două, iar prima serie de perimetre, doar cele onshore, va fi scoasă la vânzare cel mai probabil vara viitoare. În urma unor analize s-a constatat că există suprapuneri între prevederile legislative ale ANRM și cele privind siguranța exploatărilor petroliere, aflate în coordonarea Autorității Competente de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră – ACROPO. De aceea s-a decis oprirea, pentru moment, a publicării apelului public de ofertă în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

EnergynomicsTalks este un produs editorial lansat de platforma de comunicare Energynomics pentru a încuraja continuarea dialogului profesional în comunitatea energetică din România în perioada stării de urgență și a restricțiilor impuse prin distanțarea socială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *