Acasă » Interes general » Mediu » Deșeuri de la termocentrala Turceni, prelucrate de o fabrică de gips-carton din oraș

Deșeuri de la termocentrala Turceni, prelucrate de o fabrică de gips-carton din oraș

8 octombrie 2015
Interes general
energynomics

Cea mai mare fabrică de gips-carton din România a fost inaugurată de compania Siniat în Turceni, fiind prima din ţară care foloseşte deşeurile rezultate din procesul de desulfurare a gazelor de la o termocentrală, scrie Agerpres. Investiţia se ridică la 50 de milioane de euro, iar unitatea ocupă 32 de hectare. În acest moment fabrica are 82 de angajați.

„Această fabrică înseamnă venituri la bugetul local, dar şi un lucru foarte bun pentru mediu, pentru că materia primă pe care o folosesc dumnealor reprezintă un deşeu pe care termocentrala Turceni îl depozita pe terenurile aparţinând oraşului. Am şi încasat un milion de lei pentru autorizaţii şi ce au mai avut de plătit, iar aproximativ 10% din bugetul local îl reprezintă taxele şi impozitele pe care le vor plăti”, a declarat primarul oraşului Turceni, Dumitru Gâlceavă, conform Agerpres.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Maricel Popa, a precizat că o astfel de investiţie ar trebui să existe la fiecare termocentrală din România.

„Este o investiţie foarte mare, una dintre cele mai importante din România. Este o unitate foarte modernă, cu automatizare completă. (…) Ar trebui ca la fiecare termocentrală să fie o astfel de investiţie, cred că este foarte greu, dar ceea ce au realizat aici investitorii este un exemplu. Această dinamică a sectorului de construcţii ne dă speranţe pentru mai departe”, a afirmat Maricel Popa.

Potrivit investitorilor de la Siniat România, capacitatea anuală de producţie a fabricii de la Turceni este de 27 de milioane de metri pătraţi de gips-carton. Primul produs fabricat este placa NIDA Standard, singura placă standard de gips-carton din România armată cu fibră de sticlă, iar, din 2016, Siniat va produce la Turceni şi plăci de gips-carton pentru aplicaţii în medii cu cerinţe speciale, precum umiditate ridicată, rezistenţă la foc şi izolare acustică.

„La noua fabrică, Siniat a creat 82 de locuri de muncă. Noii angajaţi, majoritatea din Turceni şi din zonele învecinate, au fost pregătiţi la fabricile noastre din România, Italia şi Germania. Apreciem în mod deosebit forţa de muncă din România, cu oameni bine instruiţi şi motivaţi. Investim constant în tehnologie şi utilizăm materie primă de foarte bună calitate. Ne dezvoltăm într-un mediu economic stabil, cu potenţial ridicat. Obiectivul nostru este să valorificăm acest potenţial”, a declarat managerul general al Siniat România, Marc-Andre Fritsche.

Totodată, Siniat a investit un milion de euro în construirea unui drum nou, care leagă fabrica de drumul naţional, astfel fiind limitat impactul vehiculelor grele de marfă asupra comunităţii locale. De asemenea, apa folosită în procesul de producţie provine din apa de ploaie adunată de pe acoperişurile fabricii şi din propriile puţuri forate, limitând, astfel, consumul de resurse din oraşul Turceni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *