Acasă » Electricitate » Daniela Lulache: În România este necesară permiterea exportului direct pentru producătorii de energie şi flexibilizarea platformelor de tranzacţionare

Daniela Lulache: În România este necesară permiterea exportului direct pentru producătorii de energie şi flexibilizarea platformelor de tranzacţionare

6 iunie 2017
Distribuţie
energynomics

Daniela Lulache, directorul general al Societăţii Naţionale Nuclearelectrica (SNN), a declarat că în România sunt necesare schimbări legislative şi de reglementare, precum permiterea exportului direct pentru producătorii de energie şi flexibilizarea platformelor de tranzacţionare, potrivit unui interviu acordat Focus-Energetic.ro.

Întrebată de jurnaliști despre situația Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), Daniela Lulache a explicat că Nuclearelectrica a propus autorităţilor măsuri pentru salvarea CNU, ”dar SNN trebuie să îşi îndeplinească scopul pentru care există, în condiţii de siguranţă nucleară, eficienţă economică şi legalitate”.

”Situaţia CNU provine din practici şi management absolut nocive, dar acţionarul majoritar, statul român, nu a analizat cauzele şi responsabilii pentru problemele de la Compania Națională a Uraniului. Deşi Nuclearelectrica este învinuită, CNU este compania care a renunţat la contractul cu SNN”, a declarat Lulache.

”Vorbim despre industrie nucleară şi tot ce contează se numeşte securitate nucleară. Totul depinde de securitatea nucleară, iar asta înseamnă să faci investiţiile care trebuie, când trebuie! Lucru ce s-a întâmplat în anul 2016, când am avut o perioadă extinsă, de 51 de zile, de oprire planificată a Unităţii 1 a CNE Cernavodă, pentru realizarea unor lucrări suplimentare la turbogenerator, lucrări care se fac o singură dată pe durata de viaţă iniţială, de 30 de ani, a unui reactor”, a arătat reprezentantul Nuclearelectrica.

”Într-un context de piaţă funcţională, acest comportament normal al oricărei companii nu ar fi de natură să creeze dezechilibre în situaţiile financiare. În cazul pieţei din România, investiţiile de orice complexitate şi durată devin o reală provocare, punându-se adesea în balanţă profitul pe termen scurt sau sustenabilitatea afacerii pe termen lung. Din nou, nu este o situatie normală”, a mai explicat Lulache.

”Prin urmare, o pierdere financiară la semestru, recuperată la sfârşitul anului, nu înseamnă, de fapt, că dacă nu putem, nu facem. Dimpotrivă. Înseamnă că îmi protejez compania atunci când este nevoie. Nuclearelectrica este o companie care face investiţii atunci când acestea sunt necesare şi strategice pe termen mediu şi lung”, a conchis Daniela Lulache.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *