Curtea Constituțională Germană blochează fondul de redresare al UE de 750 mld. euro

0

Curtea Constituțională Germană a blocat fondul UE de redresare în urma a coronavirusului, de 750 de miliarde de euro, cunoscut și sub numele de Next Generation EU.

Într-o mișcare surprinzătoare, Curtea Constituțională Federală Germană, cu sediul în orașul Karlsruhe, a întrerupt procesul de ratificare a Deciziei privind resursele proprii, instrumentul legislativ care ar permite Comisiei Europene să împrumute bani direct de pe piețele de capital și să le ramburseze în următoarele decenii, potrivit Euronews.

Decizia privind resursele proprii trebuie ratificată de toate cele 27 de state membre, ulterior CE urmând să poată pune în mișcare fondul de recuperare și să distribuie numerarul sub formă de subvenții și împrumuturi cu dobândă mică. Până în prezent, doar 16 țări și-au prezentat documentele de ratificare, alte 11 având încă în evaluare și dezbatere proiectul de lege.

Vinerea trecută președintele german Frank-Walter Steinmeier era gata să semneze ratificarea de către Germania a textului de lege, care primise sprijin multipartit în ambele camere ale Bundestagului, parlamentul federal al țării.

Dar curtea constituțională l-a împiedicat pe Steinmeir să aprobe textul, pentru a examina mai întâi un apel de urgență depus de partidul de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) și de un grup civic numit Bündnis Bürgerwille, sau Alianța Voinței Cetățenilor. Ambele susțin că fondul de redresare încalcă tratatele UE.

Reacționând la știre, Comisia Europeană și-a reafirmat încrederea în validitatea juridică a deciziei privind resursele proprii. Un purtător de cuvânt a declarat luni că este „crucial” ca toate ratificările să fie în vigoare înainte de sfârșitul lunii iunie și a refuzat să sugereze alternative, dacă termenul nu este respectat la timp.

Nu este clar cât va dura ca instanța germană să se pronunțe, după ce va examina apelul de urgență, însă orice întârziere poate zădărnici programul Comisiei. Pentru moment, procesul este în așteptare: Germania nu poate continua ratificarea până când instanța din Karlsruhe nu se pronunță.

Share.

Lasă un comentariu