Acasă » Evenimente Trecute » Evenimente Trecute energynomics.ro » Cristina Prună: Legea Consumatorului vulnerabil este în curs de adoptare, nu putem avea o tranziție justă fără gaz

Cristina Prună: Legea Consumatorului vulnerabil este în curs de adoptare, nu putem avea o tranziție justă fără gaz

18 iunie 2021
Evenimente Trecute
Gabriel Avăcăriței

Decarbonizarea implică o transformare a industriei energetice din România, proces care trebuie privit cu foarte mare atenție și seriozitate, a spus Cristina Prună, vicepreședintele Camerei Deputaților, în cadrul celei de a 7-a ediții a Energy Strategy Summit, eveniment organizat de Energynomics.

”Deciziile luate acum vor avea un impact extrem de important în viitor… la nivel legislativ avem nevoie de stabilitate și predictibilitate. Am început să lucrăm la anumite inițiative legislative. Suntem în plin proces de liberalizarea pieței, competiția e importantă, piața liberă e importantă și toate inițiativele pe care le vom promova de acum încolo trebuie să țină seamă de aceste lucruri. Colegii de la nivelul guvernului se uită la modificarea Legii Energiei, se lucrează la strategii – fie că vorbim de Strategia Energetică sau Strategia Hidrogenului. De cealaltă parte, în parlament, legea consumatorului vulnerabil e pe circuit, urmează ca în Camera Deputaților să vedem cum ne uităm la ea, cum o amendăm, astfel încât să fie o lege aplicabilă și să vină în sprijinul liberalizării pieței și a consumatorilor de energie”, a afirmat Cristina Prună.

Tranziția energetică necesită o reducere a impactului social, în zonele afectate de renunțarea la cărbune. ”Chiar ieri am adoptat o lege care reduce impactul social în zonele acestea, monoindustriale de minerit…Cred că e nevoie de investiții în sectorul energetic, și cred că la nivel legislativ avem suficiente pârghii pentru a încuraja apariția de noi investiții în sectorul regenerabilelor –și aici sunt o serie de modificări legislative la care ne uităm, și pe care sper să le adoptăm în lunile următoare. Pe zona de eolian offshore am început o dezbatere pe potențialul de dezvoltare de proiecte în Marea Neagră- iar partea legislativă poate să dea o primă perspectivă, că aceste proiecte pot avea loc și am început să mă implic în sensul acesta”, a mai spus ea.

În același timp, Cristina Prună crede că ”nu putem avea o tranziție justă, corectă, dacă gazul natural nu este pate din această poveste și, evident, avem această lege offshore, pe care trebuie să o modificăm pentru ca proiectul din Marea Neagră să aibă loc”.

Ediția 2021 a Energy Strategy Summit a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul Automatica, BCR, CE Oltenia, Chimcomplex, E.ON România, Electrica Furnizare, Electroalfa, EnergoBit, Enevo Group, FPPG, Greencells, Horvath & Partners, ING Bank, Hidroelectrica, MET România Energy, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Photomate, Rolls Royce, Romgaz, Schneider Electric, Signify, Transgaz.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *