Acasă » Electricitate » Costel Alexe (CJ Iași): Pe lângă smart city, trebuie să ne ocupăm și de comunitățile dezavantajate

Costel Alexe (CJ Iași): Pe lângă smart city, trebuie să ne ocupăm și de comunitățile dezavantajate

15 octombrie 2020
Digitalizare
energynomics

”Trebuie să înțelegem că avem în țara noastră două comunități, în care locuiesc români, total diferite. De exemplu, avem orașe precum Iașiul, tehnologizat, în care condițiile de viață sunt cât se poate de bune, dar avem și comunități de oameni, chiar și în județul Iași, în care nu avem asfalt, apă sau gaze. Deci, până să ajungem să vorbim de smart city, va trebui la un moment dat să reușim să-i aducem și pe cei care nu au aceleași condiții, aproape de noi”, a spus Costel Alexe, președintele ales al Consiliului Județean Iași, fost ministru al Mediului, în cadrul evenimentului „Digitalizare și Eficiență energetică în industrie – Iași”, organizat de Energynomics.

”Investițiile pe care le-am făcut noi, ca minister, în acest an, în mediu sau eficiență energetică, au fost importante – am reușit pentru prima oară să dublăm bugetul Administrației Fondului pentru Mediu, pentru ca aceasta să investească în foarte multe măsuri verzi. Avem în momentul de față depuse la AFM 900 de proiecte depuse pentru iluminat public stradal cu LED, ceea ce înseamnă că 900 de administrații locale au depus proiecte, dintr-un total de 3.181 la nivel național, adică aproape o treime din UAT-uri. Vrem să reluăm în viitor acest proiect pentru a ne asigura că tot iluminatul stradal este unul verde. De asemenea, avem în plan inclusiv extinderea acestor sisteme de iluminat, întrucât acum facem doar înlocuirea lămpilor. Anul viitor sperăm să avem resurse ca să extindem rețelele de iluminat, către acele zone din comunități care nu au acces la electricitate”, a mai spus Alexe.

În plus, se are în vedere o retehnologizare a clădirilor, responsabile azi pentru consumul a 40% din energia primară și pentru 36% din emisiile de CO2.

”Cererea de energie a fondului imobiliar din Uniunea Europeană trebuie redusă cu 80% – asta este ținta până în 2050, pentru a putea îndeplini obiectivele pe termen lung ale Uniunii privind neutralitatea climatică și îndeplinirea cerințelor Acordului de la Paris. Guvernul, prin Ministrul Mediului, a acordat în acest an o atenție deosebită eficienței energetice, în special pentru sectorul clădirilor, care este cel mai mare consumator de energie – pentru că este pentru prima dată în România când lansăm un program de case eficiente energetic pentru persoanele fizice și, de asemenea, se încheie perioadă de consultare publică pentru eficientizarea unităților de învățământ. Prin aceste două programe investim în jurul a 200 de milioane de euro, venind și în sprijinul populației și al unităților de învățământ, care consumă o cantitate de lemn de foc însemnată pentru încălzire astăzi, ineficient”, a mai spus Alexe.

El a mai spus că Iașiul își dorește trecerea unității CET Holboca 2 de pe cărbune pe gaz. ”Am dori să racordăm la gaze cât mai mult din județul nostru, care are un grad de racordare foarte scăzut”. De aceea, investițiile Transgaz în rețele, în special cea spre Ungheni, precum și accesarea prin POIM a 750 de milioane de euro pentru racordarea la rețea, vor fi în măsură să aducă mai multe clădiri în sfera termiei moderne. ”Trebuie să aducem investiții la Iași, indiferent de fonduri”, a mai spus el.

Alexe a mai spus că guvernul are în plan majorarea bugetului Rabla Plus dedicat subvenției mașinilor electrice. În plus, guvernul a alocat 480 de milioane de lei pentru ca autoritățile locale să achiziționeze vehicule publice de transport electrice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *