Continuă finanțarea programului ELENA al BEI pentru eficiență energetică în zonele urbane

0

Comisia Europeană oferă finanțare pentru continuarea activității facilității europene de asistență energetică locală (ELENA), implementată de Banca Europeană de Investiții (BEI). Conform noului acord, inițiativa va sprijini proiectele din portofoliile sale de energie durabilă (30 milioane de euro) și transport durabil (5 milioane de euro). Al treilea portofoliu de proiecte al ELENA – spații rezidențiale durabile – își propune să revigoreze renovarea pe scară largă a vastului fond de locuințe european. Are un buget dedicat de 97 milioane de euro pentru asistență tehnică menită să facă eficiența energetică mai atractivă pentru investitorii privați.

Acest lucru va stimula în continuare investițiile în eficiența energetică, în special în clădiri, rețele de încălzire, iluminat stradal și transport urban curat. BEI va asigura selecția proiectelor de cea mai înaltă calitate și va veni cu expertiză pentru a sprijini punerea în aplicare cu succes a acestora.

Reducerea consumului de energie este un obiectiv central al acordului ecologic european, care vizează reducerea cu 32.5% a nevoilor energetice ale UE până în 2030. Raportul din Starea Uniunii 2020 a pus în evidență dorința de creștere a acestei ambiții, de exemplu prin inițiative politice precum „Valul de renovare”. Aproximativ 40% din energia totală din întreaga UE este utilizată în sectorul construcțiilor. Scopul proiectului „Renovation Wave” este de a dubla ratele anuale de renovare energetică a clădirilor în următorii zece ani.

Prin cele trei portofolii ale sale, ELENA s-a impus ca o facilitate de sprijinire a proiectelor de eficiență energetică atât pentru sectorul public, cât și pentru cel privat. Printre sutele de beneficiari se numără autorități ale administrației centrale, regionale și locale, agențiile energetice și ghișeele unice, băncile și alți intermediari financiari, precum și entitățile private.

Facilitatea europeană de asistență energetică locală (ELENA) a fost lansată în 2009 și a sprijinit aproximativ 120 de proiecte de atunci. A acordat granturi în valoare de peste 200 milioane de euro și a permis investiții în valoare de peste 7 miliarde de euro.

Share.

Lasă un comentariu