Acasă » Interes general » Companiile românești au dezbătut la Bruxelles cerințele construirii Uniunii Energetice

Companiile românești au dezbătut la Bruxelles cerințele construirii Uniunii Energetice

29 mai 2015
Interes general
energynomics

Sporirea eficienței energetice, reducerea emisiilor nocive în atmosferă și adoptarea tehnologiilor de ultimă oră din domeniul energiei regenerabile sunt trei dintre obiectivele principale pe care trebuie să le îndeplinească UE în contextul constituirii pieței unice, a argumentat Corneliu Bodea, Președintele Centrului Român al Energiei (CRE), la Bruxelles.

„Energia este confort, securitate, viață. Controlul și utilizarea energiei ne ajută să ne menținem avantajul competitiv. Trebuie să facem acest lucru în mod responsabil. Trebuie să acordăm o atenție specială securității furnizării și utilizării energiei, iar acesta este unul dintre motivele care stau la baza construcției unei piețe europene unice. În același timp, trebuie să sporim eficiența energetică, să reducem emisiile și să adoptăm tehnologii regenerabile de ultimă generație, în contextul mai larg al Uniunii Energetice”, a declarat Corneliu Bodea în cadrul evenimentului “Romania Energy Day”, manifestare la care au participat peste 130 de promotori ai politicilor energetice din 12 țări europene și din SUA, alături de oficiali ai Comisiei și Parlamentului European.

Din perspectiva rezilienței sistemului pan-european și a siguranței în alimentare cu energie a economiilor de pe continent, ambasadorul României la UE, Mihnea Motoc, a explicat că esențială pentru politica de ansamblu din energie este cooperarea regională.

„Apreciem inițiativa Comisiei Europene de a crea un cadru de cooperare în Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC). Sperăm că lista proiectelor regionale prioritare, care urmează să fie adoptată de către grupul la nivel înalt al CESEC la începutul lunii iulie, în Croația, să creeze un sistem energetic regional prin care fiecare stat membru din regiune să aibă acces, în timp, la cel puțin trei surse diferite de furnizare – acest cadru regional va face o diferență reală în viitor în ceea ce privește consolidarea securității energetice”, a continuat diplomatul.

„Guvernanța energetică trebuie să progreseze odată cu buna guvernare. Din perspectiva României, guvernanța energetică trebuie să se reflecte într-un cadru de reglementare stimultativ și predictibil, diversificarea surselor de energie – ceea ce presupune investiții în infrastructură și interconectare, prețuri accesibile pentru energia la consumatori, o piață liberalizată”, a declarat Mihnea Constantinescu, Ambasador cu însărcinări speciale, reprezentant special pentru securitate energetică al Guvernului României.

“Se vorbește foarte mult despre securitatea energetică, aceasta fiind diferit înţeleasă, pe măsură ce ne deplasăm dinspre Bruxelles spre Chișinău sau Kiev. Pentru a crea cu adevărat o Uniune Energetică trebuie să ne concentrăm eforturile nu doar asupra înțelesului geo-strategic al securității energetice ci și asupra investițiilor în ceilalți patru piloni ai politicii energetice europene: consolidarea pieței interne, eficiența energetică, decarbonizarea economiei, cercetarea și inovarea”, a adăugat acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *