Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Companiile energetice conduc în topul celor mai mari firme din ECE

Companiile energetice conduc în topul celor mai mari firme din ECE

30 august 2013
Consumatori
energynomics

Industria de petrol şi gaze are din nou cea mai mare pondere în clasamentul companiilor din Europa Centrală și de Est, realizat de Coface. 65 de companii au avut afaceri de 162 miliarde euro anul trecut, cu 6% peste valoarea din 2011.

De altfel, dintre cele mai mari trei companii din Europa Centrală şi de Est două sunt sunt din domeniul petrol şi gaze: Polski Koncern Naftowy Orlen din Polonia și MOL Ungaria.

Furnizorii de electricitate din ECE au crescut cu 11%

Cea de-a doua poziţie – la o distanţă semnificativa de prima – este ocupată furnizorii de energie; 51 de companii din acest sector nu au atins nici măcar jumatate din valoarea cifrei de afaceri a industriei de petrol şi gaze. Rata medie de creştere în acest sector este totuși promiţătoare, de 11%, dar companiile au reacţionat la cererea redusă de energie din cauza recesiunii, prin disponibilizarea personalului (-12,9%) şi au suferit o scădere bruscă a profitului, arată Coface.

Cele mai mari creşteri ale cifrei de afaceri au fost raportate de către companiile de distribuţie auto, industrie alimentară şi comerţul cu ridicata. În cadrul Top 500 CEE, mai multe sectoare au prezentat tendinţe descendente, precum construcţile, electronica, industria metalelor, mineritul şi telecomunicaţiile.

Companii energetice de 24,2 milirde de euro

Tabel-ROCele mai bine poziţionate companii energetice din România în Top 500, sunt OMV Petrom, pe locul 18, OMV Petrom Marketing, pe poziţia 30, şi Rompetrol Rafinare, pe 36. Topul mai include companii precum Rompetrol Downstream, Petrotel – Lukoil, Romgaz sau Alro.

Polonia și Ungaria domină topul regional

România a urcat două locuri, pe trei, între statele din Europa Centrală şi de Est (ECE) după numărul companiilor din Top 500 al celor mai mari firme din regiune realizat de Coface. România rămâne totuși pe locul cinci în ceea ce priveşte valoarea cifrei de afaceri şi a profitului net realizat de acestea. Cifra de afaceri a celor 54 de companii din România aflate în topul Coface a crescut cu 10,8% anul trecut, comparativ cu 2011, la 48,55 miliarde euro, iar profitul net a urcat cu 37,7%, la 2,19 miliarde euro.

Primele două ţări în funcţie de numărul companiilor din Top 500 sunt Polonia şi Ungaria. După nivelul afacerilor, România este devansată de Polonia (cu 171 de companii şi o cifră de afaceri cumulată de 233,8 miliarde euro), Ungaria (66 de companii şi 89,8 miliarde euro), Cehia (46 de companii şi 68,3 miliarde euro) şi Ucraina (47 de companii şi 62 miliarde euro). În funcţie de profitul net, companiile româneşti sunt depăşite de cele din Polonia (8,4 miliarde euro), Ungaria (2,5 miliarde euro), Cehia (2,48 miliarde euro) şi Slovacia (2,46 miliarde euro).

Marile companii din Europa Centrală și de Est şi-au majorat cifra de afaceri cu 5%

Katarzyna KompowskaPotrivit Coface, cei 500 de jucători din regiune şi-au majorat cifra de afaceri cu 5% anul trecut, ajungând la peste 628 miliarde euro, dar această performanţă nu a condus la o dezvoltare stabilă a profitului net, care au scăzut cu aproape 32%, la 20 miliarde euro. Numărul angajaţilor din companiile aflate în clasament a crescut cu 1,5%.
„Chiar şi pentru partea emergentă a Europei, 2012 şi 2013 au fost ani dificili, dar analiza primelor 500 de companii ne arată, chiar şi în vremuri economice tulburi, că potenţialul de creştere este prezent. Cifra de afaceri a statelor emblematice din CEE a crescut cu 5%, demonstrând astfel importanta lor nu numai în regiune, ci şi în întreaga Europa şi în alte ţări cu care au dezvoltat parteneriate comerciale”, a declarat, în raport, Katarzyna Kompowska, director executiv al Coface Central Europe.
Grupul Coface este unul dintre liderii mondiali în asigurările de credit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *