Companiile de gaze vizează formarea unor asociații industriale pentru a deservi primii clienți ai industriei hidrogenului

0

Companiile de gaze din Europa și America analizează utilizarea rețelei de gaze existente pentru a deservi „grupurile” industriale mari – utilizatori de hidrogen din sectoare precum cel chimic, al cimentului și oțelului, adoptând o „abordare pe etape” care se bucură se sprijinul Comisiei Europene.

Adoptarea obiectivului UE de neutralitate climatică reprezintă „o adevărată schimbare de paradigmă pentru industria gazelor” care va presupune livrarea „unor cantităților în scădere de gaze naturale” de origine fosilă, potrivit lui Pierre Duvieusart, director executiv adjunct al GRTgaz, o companie franceză de infrastructură a gazelor.

Dar, pe măsură ce industria renunță la gazul clasic, aceasta face simultan loc unor cantități în creștere de gaze regenerabile și decarbonizate, cum ar fi biometanul și hidrogenul, a declarat el, în cadrul unui eveniment organizat de Euractiv.

„Acestea vor fi deosebit de necesare pentru sectoarele în care decarbonizarea va fi greu de realizat – procese care necesită căldură sau abur la temperaturi ridicate sau în industria chimică și a oțelului”, a spus Duvieusart. „Și, deasemenea, pentru mobilitatea rutieră grea sau mobilitatea feroviară.”

“Într-un stadiu incipient, vedem dezvoltarea hidrogenului regenerabil în segmente industriale care ar combina oferta și cererea locală”, a mai explicat Duvieusart.

Această viziune rezonează cu „abordarea pe etape” a Comisiei Europene, dezvăluită anul trecut în strategia sa privind hidrogenul.

Într-o primă fază, din 2020 până în 2024, Comisia Europeană intenționează să instaleze cel puțin 6 GW de capacități de electroliză regenerabile pentru a decarboniza consumul de hidrogen existent.

Share.

Lasă un comentariu