Clariant a demarat construcția fabricii de la Craiova

0

Clariant construiește în prezent o nouă fabrică la scară comercială pentru producția de etanol celulozic din deșeuri agricole, pe baza tehnologiei sunliquid. Fabrica, având o capacitate anuală de 50.000 de tone de etanol celulozic, va fi amplasată la Podari, în apropiere de Craiova, în partea de sud-vest a României. Clariant investește peste 100 milioane EUR în prima sa fabrică sunliquid. Proiectul primește peste 40 milioane EUR finanțare de la Uniunea Europeană, susține compania.

Etanolul celulozic este un biocombustibil avansat, realmente sustenabil și aproape neutru din punct de vedere al carbonului, care poate fi utilizat imediat pe infrastructura noastră existentă de vehicule și de energie. Acesta este produs din deșeuri agricole precum paiele de grâu, care sunt procurate de la fermierii locali.

Facilitatea, care este prima de acest tip, va crea locuri de muncă ”verzi”, oportunități de afaceri și creștere economică într-o zonă rurală. Prin fabrica reprezentativă, Clariant intenționează să demonstreze că producția comercială a etanolului celulozic pe baza tehnologiei sunliquid este fezabilă din punct de vedere tehnic, viabilă economic și competitivă.

Prin construirea noii fabrici, în regiune se va constitui un lanț valoric nou, pe bază bio, folosind deșeuri din agricultură, care va oferi exemplul tangibil al unei abordări de succes în economia circulară. În același timp, această fabrică pune bazele unei implementări la scară largă a producției de biocombustibili avansați în Europa și construiește fundația unei alimentări mai sustenabile cu energie în sectorul de transport din Europa.

Share.

Lasă un comentariu