Circa 80% din termocentralele pe cărbune din UE sunt neprofitabile

0

Patru din cinci termocentrale pe cărbune din Uniunea Europeană sunt neprofitabile iar companiile de utilităţi ar putea să înregistreze pierderi de 6,6 miliarde euro în acest an, susţine un raport publicat joi de centrul de reflexie Carbon Tracker Initiative, transmite Reuters.

În plus, multe termocentrale actuale vor trebui să instaleze tehnologii mai scumpe pentru a respecta standardele mai stricte de calitatea aerului începând din 2021 iar creşterea costurilor cu permisele de poluare ar putea creşte de asemenea costurile, se arată în raport, conform Agerpres.

“Producătorii de energie pe bază de cărbune din UE pierd lichidităţi pentru că nu pot să concureze cu regenerabilele ieftine şi cu gazele naturale iar situaţia nu va face decât să se înrăutăţească. Decidenţii şi investitorii ar trebui să se pregătească pentru eliminarea cărbunelui, cel mai târziu până în 2030”, a declarat Matt Gray, unul dintre autorii raportului.

Carbon Tracker a analizat indicatorii economici pentru fiecare termocentrală pe cărbune din UE şi a descoperit că aproximativ 84% producţia de energie pe bază de lignit este neprofitabilă iar în cazul termocentralelor pe bază de huilă procentul este de 76%, rezultând pierderi de 3,54 miliarde euro, respectiv 3,03 miliarde euro.

La nivelul Uniunii Europene, 79% din termocentralele pe cărbune sunt neprofitabile. Cele mai mari pierderi ar urma să le înregistreze în acest an grupul german de utilităţi RWE, aproximativ 975 milioane euro, sau 6% din capitalizarea sa bursieră, susţine raportul elaborat Carbon Tracker Initiative. Urmează grupul de utilităţi ceh EPH, ale cărui active sunt amplasate în principal în Germania şi Cehia, care ar putea pierde 613 milioane euro şi grupul PPC din Grecia care ar putea pierde 596 milioane euro.

Share.

Lasă un comentariu