China a investit de trei ori mai mult în regenerabile decât SUA

0

China, cea mai mare țară emitentă de gaze cu efect de seră din lume, este hotărâtă să reechilibreze mixul său energetic și să încorporeze cât mai multă energie curată. Această determinare se reflectă în investițiile pe care le-a efectuat anul trecut în energia din surse regenerabile, depășind cu mult cheltuielile celui mai mare al doilea investitor din lume, SUA.

Anul trecut, aproape jumătate din noile investiții în energie regenerabilă din lume, totalizând 279,8 miliarde de dolari, au provenit din China, potrivit unui raport publicat pe 5 aprilie de Bloomberg New Energy Finance și al centrului de finanțare a energiei durabile condus de Organizația Națiunilor Unite pentru Mediu Programul și Școala de Finanțe și Management din Frankfurt. Investitiile Chinei în domeniul energiei regenerabile – excluzând proiectele mari de hidro-energie – au crescut cu 30% față de anul 2016 și au fost de peste trei ori mai mari decât cele ale Statelor Unite ale Americii, ale căror investiții în acest sector au scăzut cu 6% anul trecut, la 40,5 miliarde de dolari, potrivit qz.com.

În primul rând, China a depășit investițiile în energie regenerabilă ale SUA în 2009, însă diferența dintre cele două țări a fost de doar 14 miliarde de dolari în acel an.

Împreună, cele mai mari trei economii în curs de dezvoltare, China, India și Brazilia, au reprezentat un record de 63% din investițiile globale în energie regenerabilă în 2017, a remarcat raportul. Țările în curs de dezvoltare au depășit în primul rând investițiile țărilor dezvoltate în domeniul energiei regenerabile în 2015, însă au scăzut în 2016.

Mai mult de două treimi din investiția totală a Chinei în energia curată au mers către energie solară, astfel fiind aduugată o capacitate de 53 GW, capabilă să alimenteze mai mult de 38 de milioane de locuințe. Aceasta a fost urmată de vânt, domeniu în care China a investit aproape o treime din fondurile dedicate regenerabilelor.

Share.

Lasă un comentariu