China a depășit în septembrie SUA în clasamentul importatorilor de petrol

0

China a devenit cel mai mare importator net de petrol după ce a depășit în septembrie SUA în acest clasament, potrivit datelor Energy Information Administration (EIA) a SUA. Consumul intern al statului american a atins nivelul de 18,6 milioane de barili/zi în septembrie, în timp ce China a consumat 10,9 milioane de barili/zi.

Producția internă a SUA este însă de circa 2,7 ori mai mare decât cea a Chinei, prin urmare necesarul suplimentar de 6,3 milioane de barili/zi a trebui să fie importat, față de 6,1 milioane de barili/zi importați de statul american.

“Creşterea constantă a cererii de petrol din China a făcut ca această ţară să devină cel mai mare importator net de ţiţei din lume, depăşind Statele Unite în septembrie 2013”, a precizat EIA, anticipând că tendinţa va continua în 2014. Cele mai recente prognoze ale EIA indică o creștere a consumul mondial de petrol cu 32% până în 2040, până la 115 milioane de barili/zi.

Mai aproape de noi, EIA estimează că în 2020 consumul de petrol şi alţi combustibili lichizi va ajunge la 97 milioane de barili/zi. În conformitate cu datele EIA, între 2010 și 2040 consumul total de energie va crește cu 56%, iar aproape jumătate din această creștere va fi generată de China și India.

Share.

Lasă un comentariu