Cehia: Guvernul aprobă un împrumut fără dobândă pentru construirea unui reactor nuclear de către CEZ

0

Guvernul de la Praga a aprobat luni un plan prin care va acorda un împrumut fără dobândă grupului ceh de utilităţi CEZ, pentru a acoperi costul construirii noii centrale nucleare ce ar urma să înlocuiască centralele vechi pe cărbune şi reactoarele nucleare, transmite Reuters.

“Asigurăm o sursă stabilă de electricitate, la un preţ rezonabil”, a scris pe Twitter ministrul Industriei, Karel Havlicek.

Împrumutul va ajuta noul reactor de la actuala centrală din Dukovany să se apropie de viabilitatea economică. De asemenea, Guvernul intenţionează să cumpere electricitate de la centrala de 1.200 megavaţi la un preţ stabilit din costurile de construcţie convenite, pentru a sprijini CEZ.

Planul trebuie aprobat de Comisia Europeană, conform Agerpres.

Guvernul de la Praga şi CEZ, controlat de statul ceh, au anunţat că proiectul ar putea costa aproximativ şase miliarde de euro, dar criticii atrag atenţia că aproape întotdeauna proiectele nucleare depăşesc estimările iniţiale.

Un document guvernamental consultat de Reuters arată că împrumutul ar urma să acopere 70% din cost. Iniţial va fi fără dobândă, apoi se va percepe o dobândă de 2% după ce unitatea va fi funcţională.

Share.

Lasă un comentariu