Acasă » Electricitate » Cea mai mare bancă americană este investigată pentru manipularea prețurilor la electricitate

Cea mai mare bancă americană este investigată pentru manipularea prețurilor la electricitate

21 august 2013
Electricitate
energynomics

Departamentul de Justiție din SUA a decis să investigheze banca JP Morgan pentru manipularea prețurilor în cadrul tranzacțiilor cu electricitate. În iulie presa din SUA a anunțat că divizia JP Morgan Ventures Energy Corporation, o unitate de trading în energie a JP Morgan Chase & Co., este acuzată de Comisia Federală pentru Reglementare în Energie din SUA că a manipulat piața de energie electrică din California și regiunea Midwest a țării. Din investigațiile comisiei de reglementare a rezultat că timp de mai bine de doi ani unitatea de trading în energie a manipulat piața angro de electricitate.

Ulterior acuzațiilor aduse JP Morgan a făcut o înțelegere cu reglementatorul american din energie pentru plata unor sancțiuni totale de 400 de milioane de dolari, bani ce includ o amendă civilă de 285 milioane de dolari plătită către Trezoreriei SUA şi returnarea unor profituri incorect realizate de 125 milioane de dolari. Profiturile au fost returnate unor abonaţi ai serviciilor de furnizare de electricitate California Independent System Operator şi Midcontinent Independent System Operator.

Practicile de afaceri ale celei mai mari bănci americane raportat la activele deținute au fost criticate îndelung de reprezentanții asociațiilor și organizațiilor societății civile americane. Directorul programului de energie al Public Citizen, un grup din Washington dedicat respectării drepturilor consumatorilor, a declarat cu privire la amenzile și sancțiunile impuse asupra JP Morgan că banca a ”băgat mâna în buzunarele afacerilor și gospodăriilor din California, iar practicile sale de manipulare și influențare a pieței de electricitate a mărit inacceptabil facturile pe care oamenii le plătesc.”

Una dintre modalitățile prin care se afirmă că JP Morgan a influențat prețurile se referă la crearea unor oferte de prețuri mici la finalul unei zile, iar în primele ore ale zilei următoare, când energia trebuie furnizată prețurile cerute erau mai mari, forțând operatorii de rețea să plătească mult pentru o perioadă din zi când cererea este mică. Referindu-se la modalitățile și strategiile folosite pentru a crește artificial prețurile la electricitate, acesta a catalogat schemele ca fiind complexe. “Se pare că băncile și manipulatorii piețelor sunt mereu cu 10 pași în fața celor care reglementează. Trebuie făcută o analiză pentru a determina dacă aceste piețe se conformează modului în care se spune că funcționează”.

Comisia Federală pentru Reglementare în Energie din SUA a mai identificat în trecutul apropiat și alte companii care s-au angajat în manipularea prețurilor din energie. În iulie reglementatorul american a sancționat Barclays și patru dintre foștii săi traderi cu 487,9 milioane de dolari sub formă de amenzi și penalizări pentru manipularea prețurilor la energie în vestul SUA între 2006 și 2008. Deutsche Bank a fost de acord la începutului lui 2013 să plătească o amendă de 1,6 milioane de dolari, după ce reglementatorul energiei din SUA a stabilit că o unitate de trading în energie a băncii germane a manipulate piețele de energie în 2010. Și Constellation Energy Group a trebuit să plătească o amendă record de 245 milioane de dolari după ce Comisia Federală a afirmat că firma a încalcat reglementările de trading în energie din New York.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *