CE confirmă că a primit plângeri în legătură cu liberalizarea pieţei de electricitate din România

0

Comisia Europeană confirmă că a primit plângeri în legătură cu procesul de liberalizare a pieţei din România şi, totodată, a trimis autorităţilor române o scrisoare pe 26 ianuarie privind ridicarea restricţiilor de export impuse Hidroelectrica, a declarat, miercuri, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de Agerpres.

“Comisia confirmă că a primit plângeri în legătură cu acest subiect, pe care le analizează în conformitate cu procedurile în vigoare”, a precizat reprezentantul CE, fără a detalia despre ce este vorba.

Totodată, acesta a arătat că Executivul european a trimis autorităţilor române, pe 26 ianuarie, o scrisoare privind modul în care România armonizează legislaţia naţională cu cea europeană în privinţa comerţului cu energie.

“În plus, Comisia poartă în prezent dialoguri cu autorităţile române pentru a se asigura că legislaţia din România din domeniul schimburilor de energie este armonizată cu cea europeană, având în vedere şi decizia Curţii (Europene de Justiţie – n.r.) din 17 septembrie 2020, în cazul C-648/18 ‘Hidroelectrica’. O scrisoare în acest sens a fost trimisă ANRE şi autorităţilor române pe 26 ianuarie 2021”, a continuat purtătorul de cuvânt.

Fără aceste modificări în legislaţie, unele prevederi pot avea efectul restricţiilor la export, consideră Comisia Europeană.

“Comisia a luat act de decizia instanţei din cazul ‘Hidroelectrica’, potrivit căreia prevederile din legislaţia naţională care obligă producătorii de energie să vândă electricitatea disponibilă pe platformele manageriate de un singur operator, destinate comerţului de energie pe piaţa naţională, constituie măsuri care au efecte echivalente cu restricţionarea exporturilor”, se mai arată în răspunsul oficialului european.

Hidroelectrica a câştigat în septembrie, la Curtea Europeană de Justiţie (CJUE), procesul cu Autoritatea Naţională de Reglementare (ANRE), după ce reglementatorul a interzis producătorilor să exporte energie electrică.

În motivarea hotărârii, Curtea a precizat că o legislaţie naţională care, astfel cum este interpretată de ANRE, impune producătorilor naţionali de energie electrică să oferteze întreaga cantitate de energie electrică disponibilă pe platformele administrate de singurul operator al pieţei constituie o măsură cu efect echivalent unei restricţii cantitative la export.

Share.

Lasă un comentariu