Capacitate crescută pentru gazoductul Iași-Ungheni; a început rezervarea

0

Transgaz a anunțat că începând din 1 octombrie, capacitatea tehnică a punctului de interconectare (PI) Ungheni va crește pe ambele direcții de transport. Astfel, pe direcția România – Republica Moldova, capacitatea tehnică maximă va fi la nivelul de 5,076 mmc/zi (0 ⁰C), respectiv 57.542 MWh/zi (15/15 ⁰C), iar pe direcția Republica Moldova – România, capacitatea tehnică maximă va fi la nivelul de 0,93 mmc/zi (0 ⁰C), respectiv 10.543 MWh/zi (15/15 ⁰C).

Noile valori rezultă dintr-un nou act adițional încheiat între Transgaz și Vestmoldtransgaz, prin care a fost actualizată metoda comună de determinare a capacității în PI Ungheni. e-nergia.ro amintește că în anul 2020, când a fost finalizat și de când este operațional, gazoductul avea o capacitate de transport de 1,5 milioane de metri cubi pe relația România-Republica Moldova, și 200.000 de metri cubi pe relația Moldova-România. Așadar pe sensul către Moldova capacitatea tehnică a fost crescută de 3,3 ori, iar pe sensul invers, din Moldova spre România, de 4,6 ori.

Capacitatea disponibilă în PI Ungheni pentru anul gazier 2021-2022 poate fi rezervată prin intermediul Platformei GMOIS, deținută de Transgaz, după metoda de alocare de capacitate ,,primul venit-primul servit”, conform prevederilor Codului Rețelei. Utilizatorii de rețea pot solicita produse de capacitate fermă, începând cu data de 5 iulie 2021.

Share.

Lasă un comentariu