Acasă » Electricitate » Calotă, ANRE: Tarifele energiei electrice cresc cu aproape 8%, dar nu din cauza CPC

Calotă, ANRE: Tarifele energiei electrice cresc cu aproape 8%, dar nu din cauza CPC

26 iunie 2017
Electricitate
energynomics

Condițiile dificile ale pieței energiei și o majorare a prețului internațional vor conduce la o creștere a facturilor cu aproximativ 8 procente din luna iulie, a declarat pentru energynomics.ro vicepreședintele autorității energetice ANRE, Emil Calotă. Majorarea va avea loc și din cauza creșterii componentei de piață concurențială (CPC), însă aceasta va avea o pondere mică, a explicat Calotă.

Tariful principal CPC are o pondere de 90% în calculul costului energiei electrice și a fost majorat joi cu 8,53% de către organismul de reglementare a pieței, ANRE, însă ponderea lui în facturile consumatorilor finali va fi de 1-2% de la 1 iulie, au explicat analiști pentru energynomics.ro. Ponderea energiei electrice în facturi este de aproximativ 30%, restul fiind costuri de trasport și distribuție în rețea și alte costuri adiacente, precum cogenerarea și certificatele verzi pentru energia regenerabilă, au explicat analiștii. Mai mult, ANRE a decis scăderea tarifelor reglementate cu peste cinci procente, iar asta va duce la o diminuare a ponderii mici, de 10%, a prețului energiei ”pure”. În schimb, bursele europene de energie au înregistrat creșteri majore de preț în ultima perioadă și asta va mări și facturile din România, însă ANRE va efectua o regularizare în trimestrul final al anului care va mai diminua impactul acestora, a mai spus Calotă.

ANRE a decis joi să crească prețurile energiei pentru al treilea trimestru pentru a compensa pierderile înregistrate de jucători în perioada de iarnă, când prețurile energiei au explodat la bursă în toată Europa, inclusiv România. ANRE a decis joi ”avizarea tarifelor de tip Componentă piață concurențială (CPC), cu modificări față de solicitările furnizorilor de ultimă instanță (FUI), aplicabile, în trimestrul III, clienților finali casnici și noncasnici, beneficiari ai serviciului universal.” Energia electrică furnizată la tarif CPC reprezintă 90% din consumul clienților casnici și este achiziționată de FUI exclusiv din piața concurențială, unde prețul energiei electrice a înregistrat o creștere (pe bursă) cu 24% în ultimul trimestru analizat. ”În aceste condiții, deși FUI au propus creșteri cu 25% a acestor tarife, pe baza analizei realităților și tendințelor din piață, ANRE a considerat justificată o creștere medie la nivel național a tarifelor de tip CPC de 8,53%”, precizează ANRE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *