Bulgaria vrea să atragă investiții în domeniul mașinilor electrice

0

Industria automobilelor contribuie deja cu 5-10% din economia Bulgariei, susține Lubo Stanislavov, reprezentant al “Clusterului Automotive”.

“Într-un studiu realizat la sfârșitul anului 2017 și la începutul lui 2018, s-a dovedit că sectorul auto din Bulgaria reprezintă aproximativ 5% din produsul intern brut (PIB) al țării. Rezultatele vor deveni clare în ianuarie 2019”, a spus el, adăugând: “Sectorul automobilelor din țara noastră se dezvoltă serios, probabil reprezentând deja aproximativ 10% din PIB”. Potrivit evaluării experților, Bulgaria se apropie rapid liderii din industria din Europa de Est. Potrivit acestuia, în Polonia, Republica Cehă și Ungaria există deja o saturație, potrivit Novinite.com.

“Investițiile noi nu vin atât de ușor, șomajul este prea mic acolo, la niveluri absolut nesănătoase”. Epuizarea potențialului uman îi determină pe investitori să se îndrepte spre regiunea Europei de Sud-Est”, explică Stanislavov.

”Întrebarea este dacă Bulgaria are șansa de a atinge cel mai rapid ritm de dezvoltare și va profita la maximum de interesul vizat”, a declarat într-un interviu acordat Bloomberg TV Bulgaria. În opinia expertului, în primul rând, ar trebui depuse eforturi pentru a atrage producătorii din sector, însă țara trebuie să fie poziționată ca un loc pentru a dezvolta inovații și noi tehnologii în domeniu.

“Încă nu avem un mare proiect pentru producția de baterii pentru vehicule electrice și sperăm că acesta va veni în 2019. Necesitatea bateriilor va fi semnificativă în următorii 5-6 ani și ele reprezintă aproximativ 50% din costul mașinii”, spune el.

În plus, Stanislavov afirmă că Bulgaria trebuie să investească mai mult într-o altă direcție – vehicule fără pilot. “În Bulgaria, există o mulțime de ingineri software, una dintre cele mai promițătoare profesii, iar unul dintre obiectivele următorilor ani este de a avea 5.000 de ingineri care lucrează la această tehnologie, făcând Bulgaria una dintre țările cele mai importante din lume în ceea ce privește tehnologia autonomă”, a conchis el.

Share.

Lasă un comentariu