Acasă » Electricitate » Bucharest Forum: Energia este parte integrantă din securitatea regională

Bucharest Forum: Energia este parte integrantă din securitatea regională

18 octombrie 2018
Electricitate
energynomics

Diplomați de carieră, militari și analiști, precum și experți din cele mai diverse domenii de activitate (energie, biotech, IT) au dezbătut la București teme privind securitatea națională și regională, la cea de-a șaptea ediție a Bucharest Forum, organizat de Institutul Aspen. Într-un context dintre cele mai complicate, relațiile transatlantice, securitatea energetică și de mediu, alături de mobilitatea militară, s-au regăsit în toate pozițiile exprimate de către vorbitori.

Generalul Nicolae Ciucă, șeful Statului Major General al Armatei Române, a inclus în mod explicit energia între elementele esențiale ale securității europene. Ținând cont de poziția României în zona de Est a Europei și de faptul că are ieșire la Marea Neagră, strategiile referitoare la securitatea națională trebuie să întărească relațiile de stabilitate, să creeze legături multilaterale și să încurajeze un comportament responsabil în relațiile cu celelalte state.

Ministrul Apărării Mihai Fifor a precizat că “stabilitatea regiunii Mării Negre și securitatea națională țin de un parteneriat strategic cu SUA, care ajută atât Europa, cât și SUA”. Va urma un an complicat cu proiecte de cooperare care trebuie finalizate, a adăugat ministrul. În contextul priorităților stabilite la nivel european, Fifor a menționat că există așteptări foarte mari de la România, pe de-o parte ca partener și furnizor de securitate în Balcanii de Vest, pe de altă parte pentru întărirea relațiilor transatlantice prin dezvoltarea politicii de apărare europene în strânsă legătură cu NATO.

Teodor Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe, s-a referit la oportunitatea pe care o reprezintă pentru România asigurarea președinției Consiliului Uniunii Europene, începând cu 1 ianuarie 2019. „Asigurarea securității României se bazează pe contribuția și consolidarea asigurării apărării naționale, pe structura de cooperare a nivel regional, România susținând ferm ideea importanței NATO și UE și nu în cele din urmă Organizația ONU”, a subliniat Meleșcanu. În opinia domniei sale, preocupările României trebuie să țină seama de contribuție, conciliere și cooperare. La rândul său, Mihai Fifor s-a referit la alte trei concepte cheie:

  • 1. cash (angajamentul României de a aloca 2% din PIB pentru Apărare),
  • 2. contribuție (cei 700 de militari din Afganistan, cu perspectiva de a fi crescut la 900 în perioada imediat următoare)
  • 3. capabilități (programele asumate și derulate până în prezent).

Bucharest Forum este un eveniment anual organizat de Institutul Aspen și biroul de la București al Fondului German Marshall (SUA), cu misiunea de a crea o platformă regională pentru deliberare prospectivă a politicilor economice și de securitate și pentru promovarea dialogului politic între guverne și societatea civilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *