Britanicii de la Ovo lansează bateria inteligentă care cumpără curent ieftin pentru gospodării

0

În timp ce în România micii producători casnici (prosumeri) nici nu visează să fie lăsați să se conecteze în condiții avansajoase la rețea, în Marea Britanie firma Ovo va lansa baterii inteligente care vor cumpăra energie ieftină chiar și pentru gospodăriile care nu produc energie.

Stephen Fitzpatrick – fondatorul și directorul executiv al companiei britanice Ovo Energy – are o viziune elegantă asupra viitorului energiei, scrie Forbes.

O viziune conform căreia casele britanicilor cumpără și vând energie atunci când cererea (și prețul) sunt la cel mai scăzut nivel, mașinile nu se încarcă singure, ci acționează și ca baterii în roaming care stochează energie și toate acestea sunt controlate de un software inteligent se adaptează cerințelor clientului și chiar și vremii de afară.

“Când mă gândesc la piața de energie a viitorului, mă gândesc într-adevăr la o rețea de active energetice distribuite, fiecare locuință fiind în centrul pieței proprii de energie”, a declarat Fitzpatrick pentru Forbes.

Piața mașinilor electrice din România crește lent, dar se maturizează rapid (EBC, 17 aprilie)

Întreprinzătorul irlandez a dezvăluit trei tehnologii care ar putea transforma această viziune într-o realitate.

Când Elon Musk a dezvăluit Powerwall-ul Tesla în 2015, o baterie care permite oamenilor să stocheze energia solară, a lansat o revoluție în stocarea energiei la domiciliu.

Acum, Fitzpatrick crede că Ovo poate face acest lucru chiar mai bine, cu propriul său sistem, Home Energy Storage.

“Pe măsură ce trecem de la sisteme centralizate la sisteme distribuite, fiecare locuință trebuie să devină un fel de rezervor de energie”, a spus el.

Diferența-cheie dintre bateria lui Ovo și cea a lui Tesla este că Ovo și-a proiectat bateria pentru a funcționa chiar și pentru casele care nu au panouri solare.

În schimb, bateria este suficient de inteligentă pentru a cumpăra energie din rețea atunci când aceasta este mai ieftină, în timpul zilei, și poate fi utilizată când prețurile cresc.

Această achiziție și vânzare inteligentă este mijlocită de cel de-al doilea concept al companiei lui Fitzpatrick, VCharge, o “platformă” inteligentă de energie care utilizează semnale de preț din partea industriei energetice (oferta, cererea și prețul, împreună cu indicatori ai ofertei și cererii viitoare inclusiv legați de vreme) și ia decizii la nivel local.

“Puteți vedea, în 20 de ani, că piața energiei va fi mult mai mult despre software decât despre electricitate”, a declarat el pentru Forbes.

Ultimul element al puzzle-ului este încărcătorul electric “bidirecțional”, despre care Ovo pretinde că este unul dintre primele din lume, dezvoltat în parteneriat cu Nissan.

Acesta va permite proprietarilor Nissan Leaf nu numai să-și încarce autovehiculele, ci și să vândă energie înapoi în rețea în timpul cererii de vârf, ceea ce, susține Ovo, va genera economii de peste 250 de lire sterline pe an pentru fiecare gospodărie.

Share.

Lasă un comentariu