Bodea, noul preşedinte CRE: Strategia energetică să aibă doar 20 de pagini

0

###author###

Strategia energetică a României trebuie să fie clară, concisă şi să nu aibă mai mult de 20 de pagini, susţine Corneliu Bodea, preşedinte al Centrului Român al Energiei de la Bruxelles (CRE), membru CNR-CME (organizaţie membră a Consiliului Mondial al Energiei) şi vicepreşedinte Adrem Invest.

Bodea a fost recent ales preşedinte al CRE, înlocuindu-l în această funcţie pe Stelian Gal, au confirmat surse pentru energynomics.ro. „Sunt de curând preşedinte al CRE şi vrem să devenim mai vocali, mai activi”, a spus Bodea, întrebat la o conferinţă de profil în ce măsură a fost consultată societatea civilă la trasarea noii strategii energetice.

„Strategia… trebuie să fie clară, concisă, stabilită pe o perioadă rezonabilă de timp şi să fie respectată pe acea perioadă… să nu aibă mai mult de 20 de pagini”, spune Bodea. El a explicat că principala ţintă a strategiei ar trebui să fie investiţiile în infrastructura energetică, urmate de eficienţa energetică.

Ca puncte tari ale pieţei, Bodea a remarcat potenţialul de dezvoltare al segmentului biomasei, iar ca puncte slabe, lipsa contractelor bilaterale pe termen lung, care nu permite unor proiecte să poată fi finanţate de bănci (să devină „bancabile”). „Guvernul şi parlamentul încearcă să găsească o soluţie” în scopul reglementării contractelor bilaterale, a spus Bodea.

Totodată, preşedintele CRE a explicat că noua conducere a Comisiei Europene ar trebui să aibă o abordare mai pragmatică, cu rezultat direct asupra creşterii investiţiilor în ţările cu economii emergente, inclusiv România.

Share.

Despre Autor

Bogdan Tudorache

Lasă un comentariu