BERD a acordat împrumuturi de 112 mil. euro pentru eficienţă energetică în România

0

###author###

Până acum, cele bănci partenere Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) au acordat împrumuturi în valoare de 112 milioane de euro pentru circa 300 de companii româneşti. Acestea au investit în eficiență energetică prin proiecte a căror valoare totală de investiție se ridică la aproape 156 milioane de euro, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Finanțarea este susținută de un grant al UE pentru consultanță tehnică și stimulente financiare destinate IMM-urilor.

„Aceste proiecte au condus la economii anuale de energie și de CO2 de 1.786 GWh, echivalentul consumului casnic de energie electrică a orașului București pentru un an de zile, sau 394.000 tone de CO2, echivalentul eliminării a 123.690 de autoturisme de pe străzi, în decursul unui an.”

BERD a investit 600 de milioane de euro în 2014, în România. Până în prezent, BERD a investit mai mult de 7 miliarde de euro în 370 de proiecte din România. De asemenea Banca a mobilizat mai mult de 14 miliarde de euro pentru aceste proiecte din alte surse.

BERD şi UE au premiat eficienţa energetică românească

O companie agricolă, un service auto, un producător de mobilă cu aspect antichizat, un producător de conserve și compoturi, câteva fabrici de pâine, un producător de hârtie și cea mai mare rafinărie din sud-estul Europei, sunt câteva din cele 15 companii românești care au fost distinse cu premii de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Uniunea Europeană (UE) pentru promovarea eficienței energetice, se arată într-un comunicat al BERD remis energynomics.ro.

“Companiile românești au demonstrat că investind în eficiență energetică și energie regenerabilă pot aduce României beneficii economice, de mediu, de securitate energetică națională precum și beneficii sociale”, a afirmat James Hyslop, Director BERD pentru România.

“Beneficiile economice se regăsesc în reducerea costului cu utilitățile pentru investitori, cele de mediu în reducerea emisiilor de CO2, cele de securitate energetică națională în scăderea cererii de consum de energie sau prin îndeplinirea cererii de piață prin resurse locale de energie regenerabilă, iar beneficiile sociale în formare profesională din sectorul energiei durabile, aflat în plină dezvoltare”, a adăugat James Hyslop.

Pentru a promova energia durabilă în sectorul privat, BERD și UE, prin intermediul băncilor românești, oferă finanțare și îndrumare companiilor care doresc să investească în eficiență energetică și în proiecte la scară mică de energie regenerabilă.

Share.

Despre Autor

Bogdan Tudorache

Lasă un comentariu