Acasă » Interes general » BEI: Companiile românești nu au încredere în scenariul pe termen scurt, dar recunosc importanța investițiilor climatice

BEI: Companiile românești nu au încredere în scenariul pe termen scurt, dar recunosc importanța investițiilor climatice

25 februarie 2021
Interes general
energynomics

Bogdan Tudorache

Un nou sondaj al BEI, efectuat pentru România, arată că pandemia COVID-19 ar trebui să pună presiune asupra investițiilor private, dar, cu toate acestea, majoritatea companiilor investesc deja sau intenționează să investească în proiecte legate de climă.

Sondajul a arătat că, în ultimul exercițiu financiar, firmele românești mai degrabă au majorat investițiile. Cu toate acestea, perspectivele investiționale sunt negative. Companiile din România au devenit, per ansamblu, mai pesimiste în ceea ce privește perspectivele pe termen scurt, foarte asemănătoare cu colegii din UE, dezvăluie sondajul consultat de energynomics.ro.

În același timp, trei sferturi din companii (75%) afirmă că schimbările climatice au în prezent un impact asupra afacerilor lor, cu mult peste media UE (58%), în timp ce două treimi din firme (66%) declară că investesc deja sau intenționează să investească în proiecte legate de climă, în conformitate cu media UE (67%). Cu toate acestea, doar 37% dintre firme au reușit să investească în măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice, cu mult sub media UE (47%).

Pesimismul este mare în ceea ce privește climatul economic. Incertitudinea cu privire la viitor rămâne cea mai citată barieră pe termen lung în calea investițiilor (82%), urmată de disponibilitatea limitată de personal calificat (72%). Firmele din România, față de cele din UE tind să menționeze mai des și lipsa infrastructurii de transport adecvate ca principală barieră pe termen lung în calea investițiilor (63% față de 40%).

„Într-un astfel de mediu, investițiile publice vor fi cruciale pentru a stimula redresarea economică și a ghida transformarea către economii digitale și mai ecologice. Chiar și cu spațiul fiscal limitat, reprioritizarea investițiilor publice față de cheltuielile curente și previzibilitatea fiscală mai mare ar contribui la majorarea investițiilor private necesare tranziției către un mediu verde și inteligent”, a declarat Debora Revoltella, economist-șef al BEI.

Aproximativ un sfert (27%) din firmele din România au acuzat abandonarea sau întârzierea planurilor de investiții ca urmare a COVID-19, mai puțin decât media UE (35%). Aceeași proporție de firme din România (27%) raportează, deasemenea, continuarea planurilor de investiții, deși pe o scală mai mică. În ultimul exercițiu financiar, scopul principal al investiției este înlocuirea clădirilor, mașinilor, echipamentelor și IT existente (43%), iar cea mai mare pondere a investiției a fost în mașini și echipamente (56%).

Aproximativ una din zece firme se confruntă cu constrângeri de finanțare, iar dependența de surse interne de finanțare rămâne ridicată. Accesul la finanțare reprezintă o problemă mai mare în România decât în alte țări ale UE, iar firmele care rămân în urmă în domeniul investițiilor în digitalizare și eficienței energetice se confruntă cu dificultăți mai mari în exploatarea cu succes a finanțării externe.

„La nivelul Uniunii Europene există un consens din ce în ce mai mare că recuperarea din actuala criză trebuie să fie durabilă. Fondurile prevăzute de Acordul Verde și Next Generation (NGEU) de finanțare europeană oferă o oportunitate unică de realocare a resurselor și de transformare către economii mai ecologice și digitalizate. Ar trebui să profităm de această oportunitate. Privind către viitor, băncile centrale și autoritățile de supraveghere din Europa și din întreaga lume pun bazele integrării riscurilor climatice în activitățile lor, într-o măsură consistentă, în concordanță cu mandatele proprii”, spune guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *