Bankwatch și Greenpeace facilitează reintegrarea regiunilor miniere

0

Organizațiile Bankwatch România și Greenpeace România au organizat miercuri, 3 aprilie, la Universitatea Petroșani, o masa rotundă pentru a facilita o discuție între reprezentanții Comisiei Europene și autoritățile locale, asociații, sindicate și mediul de afaceri, dar și reprezentanți ai Ministerelor Fondurilor Europene și Energiei. Obiectivele întâlnirii au fost înțelegerea oportunităților create de Platforma pentru Regiuni Carbonifere în Tranziție și începerea unui dialog direct între Bruxelles și Valea Jiului.

La eveniment a fost prezentată inițiativa Comisiei Europene, Platforma care își propune să sprijine identificarea de alternative economice în regiunile în care principala industrie – mineritul cărbunelui – susține din ce în ce mai puține locuri de muncă. Au fost discutate, de asemenea, provocările întâmpinate în Valea Jiului, printre acestea numărându-se emigrarea populației active sau atragerea fondurilor europene în anumite sectoare.

Autoritățile au fost de acord că participarea tuturor actorilor este importantă, Ministerul Fondurilor Europene confirmând că în perioada următoare va fi dezvoltată o strategie care va fi corelată cu următoarea rundă de finanțare europeană. Reprezentanții Comisiei Europene au subliniat nevoia de a exista colaborare între autorități pentru a se implementa proiecte din care să beneficieze întreaga Vale, dar și includerea tuturor părților relevante în proces, mai ales sindicatele și asociațiile locale.

Au fost vizitate două proiecte care pot fi implementate și extinse prin susținerea Platformei: proiectul de regenerare urbană din Petrila, prin care se propune conversia patrimoniului industrial al minei închise în noul centru administrativ, cultural și de afaceri al localității, dar și inițiativa de a construi o serie de trasee de mountain bike pornind din Straja și alte stațiuni montane.

Share.

Lasă un comentariu