Acasă » Electricitate » Automatizarea, soluție rentabilă pentru eficiență și reducerea costurilor cu energia

Automatizarea, soluție rentabilă pentru eficiență și reducerea costurilor cu energia

20 septembrie 2017
Electricitate
energynomics

România are un potențial enorm de creștere a performanțelor energetice, de la producție și până la consumatorul final, iar soluțiile de automatizare sunt principalele instrumente în reducerea consumurilor și creșterea confortului. Experții prezenți la workshop-ul „Smart City prin automatizare”, organizat de energynomics.ro, în cadrul IEAS 2017, au prezentat nu doar soluții tehnice, ci și exemple de bune practici rezultate din proiecte deja implementate în România.

Investiții pentru mediu

Sorin Alecu, Șef Departament Reorganizare-Eficientizare în cadrul CE Oltenia, a prezentat programul de investiții al celui mai mare producător de electricitate pe bază de cărbune.

Domnia sa a precizat că aproape 45% din volumul investițiilor este alocat lucrărilor pentru respectarea angajamentelor de mediu asumate prin Tratatul de Aderare al României la Uniunea Europeană (9,91%) și pentru rambursarea creditelor angajate în acest scop (34,97%). În total, CE Oltenia a investit circa un miliard de euro în investiții de mediu din care:

  • 465 de milioane de euro pentru realizarea instalațiilor de desulfurare
  • 224 de milioane de euro pentru realizarea instalațiilor de șlam dens
  • 50 de milioane de euro pentru modernizarea electrofiltrelor

„Vedem investițiile pentru mediu ca o contribuție importantă în calitatea vieții, cu atât mai mult cu cât una dintre unitățile noastre de producție este acum în interiorul orașului Craiova, ca urmare a dezvoltării urbane din ultimele decenii”, a precizat Sorin Alecu.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI SORIN ALECU

De asemenea, reprezentantul CE Oltenia s-a referit la instalațiile de automatizare Distributed Control Systems (DCS) din cadrul complexului, precum și la cele 105 puncte termice alimentate cu energie termică de către SE Craiova. „În prezent, numărul punctelor termice automatizate este de 26”, a mai spus Sorin Alecu.

Soluții complete de la un lider global

Răzvan Copoiu, vicepreședinte al Diviziei Industrie pentru Europa de Sud-Est, Schneider Electric, a prezentat EcoStruxure, conceptul care integrează soluțiile și expertiza unei companii globale, cu o cifră de afaceri de aproape 25 de miliarde de euro și circa 140 de mii de angajați în peste 100 de țări. „Platforma EcoStruxure permite conectarea echipamentelor, cel mai fin control al acestora și transferul informațiilor în aplicații, soluții analitice și servicii de administrare,” a explicat Răzvan Copoiu. Segmentul de clădiri (de birouri) reprezintă aria cu cel mai pronunțată dezvoltare în această perioadă, dar există și municipalități interesate de soluțiile Schneider Electric.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI RĂZVAN COPOIU

Un oraș inteligent este un sistem de sisteme – apă, energie, transport, reacție de urgență, mediu construit etc -, iar fiecare are influențe asupra tuturor celorlalte. Cele 5 imperative majore identificate de Schneider Electric sunt:

MOBILITATE Serviciile urbane eficiente și productive depind de mobilitatea forței de muncă.

EFICIENȚĂ Clădirile consumă o treime din energie, la nivel mondial, în principal în zonele urbane.

DURABILITATE Orașele își îmbunătățesc substanțial interesul pentru reducerea emisiilor de CO2, încorporând energii regenerabile, precum și îmbunătățind accesul la resursele de apă și reducerea pierderilor.

REZILIENȚĂ Orașele trebuie să fie pregătite și gata de răspuns în situații de dezastre naturale, atacuri teroriste etc.

FIABILITATE Orașele inteligente trebuie să asigure o accesul sigur la energie putere și modalități de transport.

Pentru fiecare dintre aceste nevoi, Schneider Electric are soluții de cea mai bună calitate, a subliniat Răzvan Copoiu.

Management energetic integrat la orașul Cluj-Napoca

Ștefan Opriș, Marketing Manager LISSCOM, a prezentat sistemul inteligent de gestionare și management energetic implementat în orașul Cluj-Napoca. Compania LISSCOM-Brașov a asigurat concepția, proiectarea, execuția, montajul, service și mentenanța pentru un sistem care realizează la nivel de oraș, gestionarea și managementul energetic termic pentru 73 de clădiri (școli, universități, cămine, cantine, săli de sport, grădinițe, ansamblu de locuințe) coordonate dintr-un singur dispecerat (data centre) de către un singur operator.

Sistemul realizează economii importante la consumurile de energie, dar și economii în plan administrativ.

În parteneriat cu compania german Gesellschaft Für Regelungstechnik (GFR), Lisscom a obținut performanțe remarcabile, care justifică din plin investițiile inițiale, a explicat Ștefan Opriș:

  • reducerea consumurilor de gaze naturale: 20 ÷ 26 %
  • reducerea consumurilor de curent electric: 20 ÷ 30 %
  • reducere consumurilor de apă: 10 ÷ 70 %
  • reducerea uzurilor premature ale echipamentelor: 20 %
  • reducerea costurilor cu mentenanța: 15 %
  • reducerea pierderilor de producție (mărfuri perisabile: 8 %

Pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică și INCD URBAN-INCERC, reprezentatul Lisscom a subliniat diferențele dintre performanțele energetice ale clădirilor din sistemul public de învățământ (354 kWh/mp/an) și cele ale cădirilor din celelalte sectoare (200-250 kWh/mp/an).

pie Lisscom

Sunt cifre care prin ele însele sugerează oportunitatea ca administratorii acestor clădiri – de la directori de școală, la primari și manageri energetici ai orașelor -, să decidă modernizarea sistemelor energetice, cu beneficii de costuri, eficiență, siguranță și confort pentru toate părțile implicate.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ŞTEFAN OPRIŞ

Peste 40 de participanți au animat discuțiile deschise de prezentări și au dat ocazia vorbitorilor să dezvolte ideile prezentate.

Workshop-ul „Smart City prin automatizare” a fost organizat, în cadrul IEAS 2017, unde echipa energynomics.ro este prezentă cu stand propriu și a lansat cel mai recent număr al revistei energynomics.ro Magazine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *