Arpechim ar putea fi oferită gratis, la pachet cu Oltchim, cu condiția investirii a 200 mln. euro

0

Petrom şi statul român ar putea parafa o înţelegere prin care rafinăria Arpechim Piteşti să treacă în proprietatea statului gratis, cu asumarea investiţiilor de mediu de circa 200 de milioane de euro, conform administratorul judiciar al combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, Gheorghe Piperea.

Rafinăria Arpechim a fost până la închiderea sa din urmă cu câțiva ani principalul furnizor de materie primă pentru Oltchim, conform economica.net.

Probabil, Arpechim Piteşti va fi cedată statului român pe un euro, urmând ca acesta să-şi asume obligaţiile investiţionale de mediu şi alte obligaţii aferente. Ulterior, Arpechim poate deveni obiect de negociere între cumpărătorul Oltchim şi statul român. Este posibil ca, în perioada următoare, să se dea şi un act normativ în acest sens”, spune Piperea.

Petchem, divizia petrochimică a MOL, este ultimul competitor înscris în cursă pentru preluarea activelor viabile ale Oltchim. Divizia MOL nu ar fi însă interesată și de rafinăria Arpechim.

Până acum și-au anunțat intenția de a participa la privatizarea Oltchim SPV omul de afaceri Ştefan Vuza, consorţiul chinez Baota Petrochemical Group – Hengchao Sun – Junlun Petroleum, ruşii de la Oil Gas Trade şi Petchem, potrivit administratorului judiciar Oltchim Gheorghe Piperea.

În același timp, azerii de la SOCAR au infirmat interesul pentru compania românească. Termenul-limită pentru depunerea ofertelor este 31 ianuarie.

SURSA

Share.

Despre Autor

Bogdan Tudorache

Lasă un comentariu