Acasă » Interes general » Arpechim ar putea fi oferită gratis, la pachet cu Oltchim, cu condiția investirii a 200 mln. euro

Arpechim ar putea fi oferită gratis, la pachet cu Oltchim, cu condiția investirii a 200 mln. euro

17 ianuarie 2014
Interes general
Bogdan Tudorache

Petrom şi statul român ar putea parafa o înţelegere prin care rafinăria Arpechim Piteşti să treacă în proprietatea statului gratis, cu asumarea investiţiilor de mediu de circa 200 de milioane de euro, conform administratorul judiciar al combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, Gheorghe Piperea.

Rafinăria Arpechim a fost până la închiderea sa din urmă cu câțiva ani principalul furnizor de materie primă pentru Oltchim, conform economica.net.

Probabil, Arpechim Piteşti va fi cedată statului român pe un euro, urmând ca acesta să-şi asume obligaţiile investiţionale de mediu şi alte obligaţii aferente. Ulterior, Arpechim poate deveni obiect de negociere între cumpărătorul Oltchim şi statul român. Este posibil ca, în perioada următoare, să se dea şi un act normativ în acest sens”, spune Piperea.

Petchem, divizia petrochimică a MOL, este ultimul competitor înscris în cursă pentru preluarea activelor viabile ale Oltchim. Divizia MOL nu ar fi însă interesată și de rafinăria Arpechim.

Până acum și-au anunțat intenția de a participa la privatizarea Oltchim SPV omul de afaceri Ştefan Vuza, consorţiul chinez Baota Petrochemical Group – Hengchao Sun – Junlun Petroleum, ruşii de la Oil Gas Trade şi Petchem, potrivit administratorului judiciar Oltchim Gheorghe Piperea.

În același timp, azerii de la SOCAR au infirmat interesul pentru compania românească. Termenul-limită pentru depunerea ofertelor este 31 ianuarie.

SURSA

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *