Acasă » Electricitate » Aproape 1,2 milioane de consumatori casnici și-au schimbat furnizorul de electricitate

Aproape 1,2 milioane de consumatori casnici și-au schimbat furnizorul de electricitate

24 iulie 2018
Electricitate
energynomics

Numărul consumatorilor casnici de electricitate care au părăsit piața reglementată și au încheiat contracte noi, pe piața liberă, a crescut de zece ori în ultimul an și jumătate, ajungând la aproape 1,2 milioane de consumatori, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), la solicitarea AGERPRES.

În primele trei luni din 2018, numărul casnicilor care acum participă la piața liberă a ajuns la 1,18 milioane. La finele anului 2016, numărul consumatorilor casnici în regim concurențial era de 128.692, un an mai târziu, la sfârșitul lui 2017, acesta ajungea la 901.854, conform Agerpres.

De la 1 ianuarie 2018, piața de energie electrică este complet liberalizată, iar ANRE mai stabilește prețul doar pentru cei care nu doresc să părăsească segmentul reglementat.

În total, în România există 8.869.569 de consumatori de energie, din care 8,5 milioane de casnici și 342.727 de non casnici (industriali).

Pe site-ul ANRE, unde există un comparator de prețuri de la diverși furnizori, există cel puțin 20 de oferte de livrare a electricității la tarife mai mici decât cele ale furnizorului tradițional. Consumatorii sunt îndemnați să țină cont de faptul că acesta este doar prețul energiei, nu al facturii finale, unde se regăsesc și alte costuri care nu pot fi eliminate și care nu țin de decizia furnizorului, precum contribuția de cogenerare, certificatele verzi, acciza și TVA. În plus, unele oferte alte furnizorilor includ plata unui tarif de rezervare pe zi, care se adaugă la prețul energiei propriu-zise și care cresc, de fapt, factura finală.

În alegerea ofertelor, specialiștii ANRE recomandă o analiză comparativă a informațiilor din oferte, în special a celor legate de preț, durată, modalități de transmitere a facturii și de plată, condiții de încetare a contractului, clauze penalizatoare.

Citeste și Liberalizarea încurajează o mai bună segmentare a consumatorilor

În urmă cu două luni, în cadrul unui eveniment organizat de energynomics.ro și AFEER – Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România, Claudiu Dumbrăveanu, director în cadrul ANRE, recomanda consumatorilor să ia legătura cu furnizorii și să verifice datele din comparatorul de prețuri de pe site-ul ANRE, înainte de a semna un contract cu o altă companie de electricitate. El a susținut că, pe o piață liberă, nu mai trebuie să vorbim de prețuri mici, ci de prețuri corecte. „Un consumator informat este unul care conduce la o piață sănătoasă și corectă”, a subliniat oficialul ANRE. Din factura finală plătită de consumatorii casnici, în medie pe țară, 45,2% reprezintă achiziția de energie electrică, 29,8% este tariful de distribuție, 5,9% cel de transport, 8,1% reprezintă costurile de furnizare, 8,6% – cele cu certificatele verzi, 2,2% – contribuția pentru cogenerare și 0,1% – acciza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *