Acasă » Legal » ANRE răspunde criticilor lansate de R. Nicolescu: Respingem orice formă de presiune la adresa instituției

ANRE răspunde criticilor lansate de R. Nicolescu: Respingem orice formă de presiune la adresa instituției

9 iunie 2016
Legal
energynomics

Atacurile repetate ale reprezentanţilor companiei Deloitte România la adresa Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) pot afecta integritatea şi autonomia instituţiei, anunță într-un comunicat de presă autoritatea de reglementare. Comunicatul instituției vine ca urmare a declarațiilor lui Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, fost președinte al Agenției Europene de Cooperare a Reglementatorilor din Energiei (ACER) și consultant pentru sectorul energetic la Deloitte România, cu privire la competențele incerte ale mai multor angajați din autoritate.

“Suntem surprinşi de atacurile repetate ale reprezentanţilor companiei Deloitte România la adresa instituţiei noastre, asupra capacităţii Parlamentului de a legifera şi semnalăm că acestea pot afecta integritatea şi autonomia ANRE, printr-o acţiune mediatică, cu atât mai mult cu cât instituţia este angrenată în finalizarea procesului de liberalizare totală a pieţei de energie electrică şi a celei de gaze naturale. Considerăm că exprimarea în spaţiul public a unor afirmaţii nefondate privind activitatea şi angajaţii ANRE constituie o formă de presiune asupra instituţiei noastre şi că aceste opinii pot fi reflecţia unor posibile interese ale operatorilor economici reglementaţi care au încheiat contracte pentru servicii de consultanţă cu Deloitte Romania”, se arată în comunicatul ANRE, preluat de Agerpres.

Conducerea autorității au mai declarat că respectivele afirmații denigratoare compromit actul de reglementare deoarece ridică semne de întrebare asupra îndeplinirii misiunii instituției.

“Afirmaţiile superficiale şi nejustificate asupra activităţii şi angajaţilor ANRE pot conduce nu numai la decredibilizarea instituţiei, dar şi la afectarea actului de reglementare, punându-se la îndoială modul în care ANRE îşi îndeplineşte misiunea conferită prin lege, aceea de a crea şi aplica sistemul de reglementări, necesar funcţionării pieţei energiei electrice, energiei termice în cogenerare şi gazelor naturale”, au adăugat reprezentanții ANRE.

Aceștia au indicat reușitele instituției din ultimii trei ani, care include emiterea a mai bine de 4.500 de reglementări și evaluările pozitive obținute din partea unor instituții internaționale precum Comisia Europeană, Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială.

Răspunsul ANRE vine în urma afirmațiilor recente ale lui Răzvan Nicolescu: “În ANRE sunt 300 de oameni, dar lucrează 30. Până acum erau 200 şi lucrau 30, iar acum sunt 300 şi lucrează tot 30”, a precizat Nicolescu.

Ulterior declarațiilor de mai sus, expertul în energie a subliniat că toate pozițiile sale legate de ANRE sunt făcute în nume personal. El a adăugat: „Am mare încredere într-o revigorare rapidă a unor instituţii. Cele mai mari aşteptări le am în legătură cu ANRE, care a fost între primele cinci-şase din Europa ca performanţă. A urmat o perioadă de declin şi sper să revină pe locul pe care, cândva, l-a ocupat. Trebuie completat Comitetul de Reglementare rapid. Promovările şi angajările trebuie făcute exclusiv pe criterii meritocratice. Criterii de performanţă ar trebui introduse la salarizare. Deciziile trebuie să fie transparente şi predictibile, fără interferenţe politice. Alte instituţii (Curtea de Conturi, Consiliul Concurenţei, ministere, etc) trebuie să privească ANRE ca pe un partener, nu ca pe un inamic. Fără a se transforma într-o instituţie de protecţie socială, drepturile consumatorilor ar trebui mai mult popularizate. Am mare încredere că lucrurile pot evolua în bine, mai ales că o parte din resursa umană este de bună calitate. Poziţiile mele legate de ANRE nu au vreo agendă ascunsă, vreo vendetă sau vreun interes ascuns. Nu urmăresc vreo funcţie la ANRE, acum sau în viitor. Îmi doresc doar că această instituţie fundamentală pentru sectorul energetic să revină acolo unde a fost ca recunoaştere, performanţă şi credibilitate”.

Replica venită din partea conducerii ANRE a atras declarații suplimentare din partea lui Răzvan Nicolescu: „În urma declaraţiilor şi postării de ieri (n.r. marţi) legată de nevoia de a îmbunătăţi performanţa ANRE, Biroul de Presă al instituţiei transmite un punct de vedere în care cere socoteală, cu mânie proletară, firmei la care lucrez, încercând, probabil, să mă intimideze în felul acesta. […] De altfel, mulţi dintre angajaţii ANRE mi-au confirmat că am avut dreptate şi că situaţia din instituţie este cea descrisă de mine. În consecinţă, le recomand celor care au scris punctul de vedere să îşi dozeze efortul pentru a creşte performanţa instituţiei şi să nu îşi mai piardă timpul cu demersuri ridicole”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *