Acasă » Electricitate » Andrei Maioreanu: Strategia energetică va include marile proiecte de investiții de interes național

Andrei Maioreanu: Strategia energetică va include marile proiecte de investiții de interes național

8 decembrie 2017
Electricitate
energynomics

Forma finală a strategiei energetice naționale va include câteva proiecte de investiții concrete, între care grupul de 600 de MW de la Rovinari și noile reactoare nucleare de la Cernavodă, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Energiei, Andrei Maioreanu, în deschiderea celei de a 5-a ediții a Galei premiilor energynomics. Oficialul a reafirmat principiile de bază pentru dezvoltarea sectorului energetic românesc, între care interconectarea cu piețele învecinate, asigurarea competiției în piețele energetice și creșterea contribuției energetice a României la piețele regionale și europene prin valorificarea resurselor energetice primare naționale.

Draftul de proiect de strategie realizat în anul 2016 trece printr-un amplu proces de actualizare și completare, a anunțat Maioreanu. „Viziunea strategiei energetice este de creștere a sectorului energetic, în termeni de sustenabilitate. Creșterea sectorului energetic înseamnă construirea de noi capacități și modernizarea celor existente în ceea ce privește producția, transportul și distribuția energiei”, a declarat secretarul de stat. „Creșterea înseamnă încurajarea consumului intern, în condiții de eficiență energetică, și, nu în ultimul rând, exportul de energie electrică”, a mai spus reprezentatul ministerului Energiei. Andrei Maioreanu s-a referit explicit la exportul de materii prime energetice, atunci când a expus cele șapte obiective fundamentale ale strategiei energetice:

  • Creșterea contribuției energetice a României la piețele regionale și europene prin valorificarea resurselor energetice primare naționale
  • România – furnizor de securitate energetică
  • Piețe competitive ale energiei – baze ale unei economii competitive
  • Energie curată, dar și eficiență energetică
  • Modernizarea sistemului de guvernanță energetică
  • Asigurarea accesului la energie electrică și termică pentru toți consumatorii
  • Protecția consumatorilor vulnerabili și reducerea sărăciei energetice

În strategie vor fi definite marile obiective de investiții de interes național din sectorul energetic, precum grupul de 600 de MW de la Rovinari, unitățile 3 și 4 de la Cernavodă, hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarnița-Lăpuștești sau complexul hidroenergetic de pe Dunăre, Turnu Măgurele – Nicopole.

Platforma de comunicare energynomics.ro a recompensat joi, 7 decembrie, cele mai meritorii performanțe ale anului 2017 în cadrul celei de a 5-a ediții a Galei energynomics Awards, desfășurate la Cercul Militar Național din București. În deschiderea Galei s-au adresat audienței alcătuite din peste 160 de personalități ale industriei energetice Andrei Maioreanu, secretar de stat în carul Ministerului Energiei și Abigail Rupp, adjunctul șefului misiunii ambasadei Statelor Unite ale Americii în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *