Acasă » Electricitate » ANCOM: Incidentele de securitate provocate de întreruperea furnizării energiei electrice sunt în creştere

ANCOM: Incidentele de securitate provocate de întreruperea furnizării energiei electrice sunt în creştere

8 martie 2021
Distribuţie
energynomics

Reţelele de comunicaţii au nevoie de energie electrică şi de rezolvarea cât mai rapidă a incidentelor, iar sistemele de comandă şi control pentru producerea, transportul şi distribuţia de energie au nevoie de reţele de comunicaţii, a declarat Eduard Lovin, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

„Majoritatea reţelelor de comunicaţii din România sunt moderne, performante şi au un nivel de rezilienţă ridicat, din perspectiva unei multitudini de riscuri, inclusiv cele de atacuri cibernetice, dar „calitatea” de consumator de energie electrică se dovedeşte a fi o vulnerabilitate de sistem foarte importantă. În ceea ce priveşte afectarea unor servicii de comunicaţii din cauza întreruperii furnizării energiei electrice, din datele comunicate de operatori, doar în ultimul an, s-au înregistrat peste 100.000 de evenimente de acest tip. Este necesară o colaborare intersectorială mai strânsă, în special între companiile de energie şi comunicaţii, pentru că sunt domenii interdependente. Reţelele de comunicaţii au nevoie de energie electrică şi de rezolvarea cât mai rapidă a incidentelor, iar sistemele de comandă şi control pentru producerea, transportul şi distribuţia de energie au nevoie de reţele de comunicaţii”, a afirmat Eduard Lovin, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, având în vedere creşterea nevoii de securitate a reţelelor de comunicaţii electronice şi în acord cu recomandările organismelor europene privind securitatea reţelelor, ANCOM a analizat recent particularităţile incidentelor cauzate de întreruperile furnizării energiei electrice, mai ales că în ultimii ani numărul acestora a crescut în totalul incidentelor raportate către Autoritate.

Analiza are drept scop evaluarea impactului incidentelor electrice ce pot afecta rezilienţa comunicaţiilor electronice mobile şi identificarea unor măsuri specifice care pot fi luate, în acord cu alte entităţi implicate.

„Lipsa comunicaţiilor mobile într-o anumită zonă împreună cu întreruperea temporară a furnizării energiei electrice este de natură să afecteze buna funcţionare a unei game largi de activităţi în domenii precum comerţ, industrie, educaţie, sănătate, ordine publică şi chiar securitate naţională”, au mai spus oficialii ANCOM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *