Alți 75 de angajaţi de mineri, disponibilizați în Valea Jiului

0

Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului va disponibiliza 75 de angajaţi, cel mai probabil în luna septembrie, potrivit unui proiect de Hotărâre pus în dezbatere pe site-ul acţionarului majoritar al societăţii, Ministerul Energiei. Documentul vizează aprobarea unei sume din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2018 pentru plata venitului lunar de completare de care beneficiază persoanele disponibilizate.

Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului şi-a început activitatea în noiembrie 2012, când a preluat de la Compania Naţională a Huilei personalul necesar desfăşurării activităţii proprii, şi gestionează ajutorul de stat acordat pentru închiderea celor trei mine necompetitive, Petrila, Paroşeni şi Uricani, conform News.ro.

În baza prevederilor Deciziei 2010/787/UE a Consiliului din 10 decembrie 2010 privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive, s-a întocmit Planul de închidere pentru accesarea ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive.

În acest an, potrivit modificărilor aprobate în Planul de închidere, societatea îşi reduce activitatea şi este pusă în situaţia desfiinţării locurilor de muncă aferente, prin concedieri colective cu măsuri de protecţie socială. ”Prin proiectul de act normativ se propune aprobarea sumei de 424.000 lei din bugetul asigurărilor pentru somaj pe anul 2018 ce se va aloca pentru plata venitului lunar de completare persoanelor disponibilizate de Societatea de Închideri Mine Valea Jiului, în sensul prevederilor art. 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare”, arată nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Măsura concedierii colective va afecta un număr total de 75 salariaţi, conform Planului de disponibilizare aprobat, care vor beneficia de prevederile OUG nr. 36/ 2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare. ”Concedierea colectivă se va desfăşura într-o singură etapă şi va avea loc în termen de 90 zile calendaristice de la intrarea în vigoare a prezentei Hotărâri a Guvernului, conform prevederilor art. 2 din OUG nr. 36/2013. Astfel, termenul estimat este luna septembrie 2018”, mai informează documentul.

Share.

Lasă un comentariu