AIE: Preţul petrolului își revine din a doua jumătate a anului

0

Preţul petrolului va începe să urce în a doua jumătate a anului deoarece producția cartelului OPEC își ca diminua ritmul de creștere, arată o prognoză optimistă înaintă de Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE), ce reprezintă marii importatori de țiței, scrie Mediafax.

AIE consideră și că statele non-OPEC vor înregistra cumulat o scădere în producție de 350.000 de barili pe zi, de la 1,3 milioane de barili pe zi la 950.000 de barili pe zi în acest an. În afara OPEC, cea mai semnificativă restrângere ar urma să aibă loc în America de Nord, subliniază AIE. Un reflux de producție va stinge supra-încălzirea pe ofertă iar prețurile vor urca, arată judecata instituției.

În raportul său lunar, AIE consideră că, deși scăderea ritmului de creștere a producției nu este suficientă pentru ca cererea să prindă din urmă oferta, sunt semne care sugerează o apropiere de final a căderii prețului, unul dintre ele fiind sentimentul de optimism al utilizatorilor americani, care văd scăderea prețului la pompă o ocazie pentru expansiunea activităților economice.

Totuși, până la un tipar de creștere sustenabilă a consumului și a economiei globale, mari companii de petrol și servicii la sondă înregistrează probleme care le determină să-și restructureze baza de angajați.

Spre exemplu, compania americană Schlumberger, cel mai mare furnizor de servicii petroliere din lume, va renunța 9.000 de angajați din pricina declinului violent ale cotaţiilor ţiţeiului, care îi forțează pe clienții să-i majori să reia analizele financiare cu scopul de reducere a cheltuielilor. Restructurarea afectează peste 7% din forţa de muncă a companiei care, în ultimii zece ani, şi-a dublat numărul angajaţilor, scrie cotidianul Bursa.

“Ca răspuns la reducerea preţurilor materiilor prime şi la micşorarea anticipată a cheltuielilor de explorare şi producţie în 2015, Schlumberger a decis să-şi diminueze forţa de muncă în vederea unei alinieri la nivelul de activitate preconizat pentru acest an”, spune directorul executiv al Schlumberger, Paal Kibsgaard.

Profitul net al companiei a scăzut în ultimul trimestru din 2014 la 302 milioane de dolari (23 de cenţi/acţiune), de la 1,66 miliarde de dolari (1,26 dolari/acțiune) în perioada similară din 2013. Compania spune că a cheltuit un miliard de dolari cu restructurările în ultimul trimestru din 2014.

Share.

Lasă un comentariu