Acasă » Electricitate » AFEER: Prețurile energiei au crescut la nivel internațional, pun presiune pe marjele de profit ale furnizorilor

AFEER: Prețurile energiei au crescut la nivel internațional, pun presiune pe marjele de profit ale furnizorilor

29 iunie 2021
Electricitate
Gabriel Avăcăriței

Bogdan Tudorache

O analiză pusă la dispoziția presei de către Asociația Furnizorilor de Energie din România – AFEER a relevat o creștere medie a prețurilor cu 141% în luna mai a anului curent, pe Piața pentru Ziua Următoare, față de mai 2020, la 289 lei/MWh, în timp ce în iunie ”prețurile se duc în sus, spre valoarea de 375 de lei”.

”Există creșteri de preț în piață în întreaga Uniune Europeană…Furnizorii sunt un pod între piață și consumator…Există o transmisie de preț la consumatorul final”, spun oficialii AFEER.

Ei au declarat pentru Energynomics că înșiși furnizorii au de pierdut de pe urma acestor creșteri de preț, care pun presiuni imense pe marjele de profit proprii, mai ales prin prisma presiunilor consumatorilor industriali, care se văd brusc cu noile contracte la prețuri cu mult mai mari decât în perioada anterioară și încearcă să negocieze creșteri cât mai mici de preț.

”Piața e în continuare în pierdere…prețurile nu sunt stabilizate”, au mai spus oficialii AFEER.

Într-o poziție comună, AFEER a transmis că ”furnizorii de energie electrică nu pot fi acuzați de creșterea prețurilor către clienți, acestea fiind rezultatul conjuncturii de pe piața europeană, unde prețurile sunt, de asemenea, în creștere, precum și al specificului pieței românești, marcată de un deficit de capacitate de producție vizibil de mai mulți ani, după ce unitățile vechi au ieșit din uz și nu au apărut noi capacități”.

În același timp, ”AFEER condamnă orice comportament care distorsionează piața și apreciază că astfel de conduite ar dispărea, în condițiile unei mai bune informări a consumatorilor în privința termenilor și condițiilor contractuale”.

Trebuie menționat că, în prezent, prețurile la energie nu mai au cum să fie la nivelurile din anii 2019 și 2020, când OUG 114/2018 și efectele sale negative asupra economiei au avut ca efect stabilirea unui preț artificial al energiei la consumatorul final. În plus, în cursul anului 2020, pandemia, prin scaderea consumului, a dus la o scădere accentuată de preț.

Totodată, în prezent, prețurile la energie reflectă nu numai actualele condiții din piață, ci și riscurile asociate evoluțiilor viitoare.

Reluarea activităților economice aproape de nivelul normal a făcut să se majoreze cererea de energie în toată Europa, precum și în România. În condițiile unei oferte insuficiente de energie în țara noastră, unde investițiile în generare au fost, practic, inexistente în ultimii 8 ani, iar capacitatea de import este limitată, prețurile au crescut la niveluri foarte mari, în anumite intervale chiar cele mai mari din Uniunea Europeană. În plus, se reflectă și prețul certificatelor CO2, pe care trebuie să le achiziționeze producătorii de energie pe bază de cărbune și gaze naturale, ajuns deja la 55 de euro/tonă.

”În continuare se estimează că aceste certificate vor putea fi tranzacționate la prețuri chiar și mai mari. De asemenea, petrolul (în continuare principala sursă energetică a lumii), va influența prețurile celorlalte resurse energetice, de la cărbune, la gaze naturale și energie electrică. În prezent, prețul petrolului a depășit nivelurile din anul 2019, iar gazele naturale se tranzacționează pe bursele internaționale la prețuri de circa 160 lei/MWh, mai mult decât dublul anului trecut.”

Prețul energiei electrice urmează aceleași trenduri. Și în România se constată aceleași evoluții precum cele internaționale. ”Mai mult, având în vedere cuplarea pieței din țara noastră cu alte 25 de piețe energetice, influențele prețurilor din aceste piețe devin mai puternice, tinzându-se spre un preț unic european”, au conchis oficialii AFEER.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *