Acasă » Electricitate » AFEER cere autorităților să răspundă revoluției tehnologice cu o revoluție legislativă

AFEER cere autorităților să răspundă revoluției tehnologice cu o revoluție legislativă

19 noiembrie 2018
Electricitate
energynomics

În ultimii ani, legislația românească a devenit și mai rigidă, mai birocratică, a declarat Ion Lungu, președintele AFEER, la conferința “Furnizăm pentru viitor”, organizată de Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER, pe 15 noiembrie.

Ion Lungu, președintele AFEER

Ion Lungu, președintele AFEER

AFEER face un apel la autorități să răspundă revoluției tehnologice cu o revoluție legislativă. “Considerăm că este necesară o revizuire radicală a legislației primare și secundare dedicate sectorului energetic. Spre exemplu, o flexibilizare a contractelor pe piața angro va aduce beneficii atât furnizorilor cat si consumatorilor finali, casnici și industriali, prin scăderea costurilor”, a subliniat Ion Lungu. “Sistemul energetic este în curs de reconfigurare, deoarece trecem de la un sistem clasic, centralizat, bazat în special pe combustibili fosili, către o nouă arhitectură, în care aceste unități de producție trebuie să conviețuiască cu o generare distribuită, aspect ce determină noi modele economice dar și transformări în relațiile dintre participanții la piață”, a explicat președintele AFEER. ”În România, ca peste tot în lume, reglementările rămân în urma progreselor tehnologice, iar revoluția tehnologică 4.0 ar trebui să fie urmată, cât mai curând posibil, de o revoluție legislativă în ceea ce privește
legislația primară și secundară, din domeniile energetic, fiscal etc.”

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Energiei Doru Vișan a afirmat că sistemul energetic trebuie regândit: o componentă esențială a acestuia o vor reprezenta serviciile de sistem, “având in vedere nevoia de a fi conectați la realitățile impuse de Comisia Europeană”. „Calea pe care o avem de urmat este furnizarea de energie sigură, durabilă, competitivă și la prețuri accesibile pentru toți cetățenii”, a mai spus Doru Vișan, subliniind că pe parcursul ultimelor ierni, Romania a fost un exportator net, dovedindu-și încă o data rolul extrem de important in regiune.

În intervenția domniei sale, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Reglementare în domeniul Energiei – ANRE Zoltan Nagy-Bege a insistat asupra faptului că România trebuie să urmeze obiectivele stabilite de Europa, la nivel energetic, între care decarbonizarea, descentralizarea și digitalizarea. “Decarbonizarea reprezintă un scop asumat de majoritatea țărilor din lume, prin Acordul de la Paris, și au fost deja adoptate directive europene în acest sens cu ținte destul de îndrăznețe pentru viitor. Pentru mine, costul energiilor regenerabile, respectiv interesul manifestat de investitori pentru acest domeniu, fac evident faptul că, indiferent de ținta de decarbonizare pe care o stabilim, de procentele minime de energie regenerabilă din consum sau de tranziția energetică, viitorul fără energie regenerabilă este imposibil”, a precizat Nagy-Bege. Descentralizarea vizează creșterea gradului de penetrare a tehnologiei regenerabile în sistemele energetice. „Această tendință se generalizează în întreaga Europă și va produce o schimbare radicală în piață, la care ceilalți actori (distribuitorii de energie electrică și furnizorii) trebuie să se adapteze; în caz contrar, îmi permit să asum că aceștia vor deveni inutili în piață”, a mai spus Nagy-Bege.

„Viitorul va fi al activităților oneste, în beneficiul consumatorului”, a subliniat Ondřej Šafář, Country Manager CEZ Group în România, în opinia căruia rolul furnizorului este să coopereze, să sprijine și să asiste consumatorul.

La cea de-a IV-a ediție a conferinței anuale AFEER au fost prezenți peste 100 de participanți pentru a dezbate temele propuse: „Cum va arăta viitorul furnizorilor de electricitate într-o Uniune Energetică?” și „Provocările viitorului: tehnologii inteligente și soluții inovatoare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *