AEI: Milioane de români riscă să ajungă în anul următor în sărăcie energetică

0

Un studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă (AEI) din România prezintă riscul creșterii sărăciei energetice după 1 iulie 2021, ca urmare a creșterii prețului gazelor naturale, energiei electrice, energie termice și lemnelor de foc.

”Inflația declanșată de aceste creșteri, la care se adaugă creșterea cursului valutar, dar mai ales faptul că ajutoarele prevăzute în Legea Consumatorului Vulnerabil vor fi acordate abia pentru iarna 2022/2023, va aduce cel puțin 4 milioane de români în zona sărăciei energetice pentru cel puțin una din formele de energie folosite”, susține AEI.

Analiza Asociației Energia Inteligentă, realizată pe baza prognozelor propii de preț, în baza datelor de pe platforme precum BRM, OPCOM sau CEGH, indică creșterea prețului gazelor la consumatorul final, cu toate taxele incluse, cu circa 20%, a prețului energiei electrice – cu 10%, a prețului energiei termice, în situația eliminării subvențiilor din acest an, cu minimum 50% și a prețului lemnelor de foc – cu 10%.

“În ultimele 3 luni analizele noastre arătau tendințe crescătoare ale prețurilor la diferitele forme de energie, dar ultima analiză a depășit cele mai pesimiste scenarii. Aceste evoluții se datorează politicilor în domeniul energiei mai vechi și mai noi. Ceea ce vedem este oglinda acțiunilor noastre în domeniul energiei. Lipsa unei Legi a diminuării Sărăciei Energetice și a ajutorării clientului vulnerabil, va crea dificultăți majore pentru milioane de români în anul următor”, a declarat președintele AEI, Dumitru Chisăliță.

Share.

Lasă un comentariu