Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Acţiunile Fondului Proprietatea au atins un nou maxim istoric

Acţiunile Fondului Proprietatea au atins un nou maxim istoric

7 august 2013
Electricitate
energynomics

Acțiunile Fondului Proprietatea (FP) au atins un preț de 0,677 lei/acțiune, depășind maximul istoric de 0,675 lei/acțiune înregistrat pe 25 ianuarie 2011, ziua când a fost listat la BVB. Tranzacțiile au început ziua cu un preț în stagnare după ce în ziua anterioară acestea s-au apropiat de maximul înregistrat în ziua listării. Odată ce volumele tranzacționate au crescut, prețul titlurilor au depășit acest nivel maxim. Dacă e să ținem cont de valoarea medie de 14.000 de lei a celor 133 de operațiuni realizate până la ora noului maxim, plasamentele au fost realizate de către mici investitori. Raportată la noua cotație, capitalizarea bursieră a FP este de circa 9,32 miliarde de lei (2,11 miliarde de euro).

Portofoliul FP este concentrat în sectorul energetic românesc

Raportul pentru trimestrul I din 2013 arată că portofoliul FP a rămas semnificativ concentrat în sectorul energiei electrice, petrolului şi al gazelor naturale (aproximativ 87,1 % din VAN), și conține atât companii listate cât și nelistate. Structura portofoliului pe sectoare arată că sectorul de petrol și gaze reprezintă 42,9%, cel de utilități pentru electricitate și gaz 23,2% și cel de distribuție și furnizare 21%. Cea mai mare societate din portofoliu care este listată pe Bursă este OMV Petrom (80,3% din valoarea societăţilor listate din portofoliu), iar cea mai mare societate nelistată este Hidroelectrica (24,7% din valoarea totală a societăţilor nelistate din portofoliu). În topul primelor 20 cele mai mari cote de participare ale FP la capitalul companiilor din portofoliu, 17 sunt din domeniul energetic. Cele mai mari participații sunt la Conpet (29,70%), ENEL Distribuție Banat (24,12%), ENEL Distribuție Dobrogea (24,09%), E.ON Moldova Distribuție (22%), Complex Energetic Oltenia (21,53%) și OMV Petrom (20,10%).

Fondul Proprietatea a fost înfiinţat de Guvernul României în Decembrie 2005, pentru despăgubirea persoanelor ale căror bunuri au fost expropriate, în mod abuziv, de regimul comunist, în special în cazurile în care restituirea în natură nu a fost posibilă, prin acordarea de acţiuni la FP, în funcţie de pierderile suferite. FP a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011. Pe baza capitalului social vărsat și plătit la 30 iunie 2013, 70% dintre acțiunile FP sunt deținute de către investitori instituționali și restul de 30% de către persoane fizice. Dintre investitorii instituţionali, cei străini deţin cumulat 56,14% din acţiunile FP. Fondul american de hedging Elliott Associates are cel mai mare pachet de acţiuni FP, reprezentând peste 18% din capitalul social, iar compania de administrare a investiţiilor City of London deţine 9,43%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *