Casa Verde: Ministerul Mediului admite deficiențele, modifică Ghidul de finanțare

0

Bogdan Tudorache

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a emis Ordinul pentru modificarea ghidului de finanțare al Programului Casa Verde Fotovoltaice. Noile modificări evită blocajele în procesul de instalare și decontare a cheltuielilor, pentru beneficiarii validați în program, susține Ministerul Mediului.

”Programul Casa Verde Sisteme Fotovoltaice a fost o idee foarte bună, implementată însă cu deficiențe majore, la nivelul anului 2019. La preluarea mandatului am găsit acest program într-un blocaj total”, spune Barna Tánczos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

”În prezent, din cele 12.650 de contracte semnate, au fost instalate doar cca 450 de sisteme, pentru care au fost trimise cereri de decontare. Ghidul inițial a fost gândit atât de restrictiv și limitativ, încât cele mai multe dintre cereri nu ar fi putut fi decontate în baza acestuia. Așadar, am decis modificarea ghidului de finanțare, flexibilizarea acestuia, astfel încât beneficiarii să își poată primi banii. Acum nu mai există niciun impediment pentru executarea lucrărilor și transmiterea cererilor de decontare și îi invităm pe toți beneficiarii să finalizeze acest proces”, a mai spus Barna Tánczos.

Ordinul de ministru publicat în Monitorul Oficial luni, 01 februarie 2021, prevede prelungirea termenului în care trebuie implementat proiectul cu 4 luni (de la 8 la 12 luni, respectiv termenul de implementare să fie de 12 luni.

Totodată, este prevăzută reglementarea modului de transfer al persoanelor fizice între instalatorii validați, în baza opțiunii exprimate a beneficiarilor și permiterea instalări unor sisteme cu putere superioară celei solicitate prin cererea de finanțare și aprobate de AFM.

Potrivit noilor prevederi, este permisă modificarea amplasamentului prin montarea panourilor în incinta proprietății, iar cererile de decontare se depun exclusiv online.

Share.

Lasă un comentariu