Acasă » Regenerabile » Eolian » 81,4 milioane de lei pentru linia de transport a energiei Reşiţa-Pancevo

81,4 milioane de lei pentru linia de transport a energiei Reşiţa-Pancevo

5 iunie 2014
Electricitate
energynomics

Transelectrica a semnat un contract de execuţie pentru realizarea liniei electrice aeriene 400 kV de interconexiune Reşiţa – Pancevo (Serbia), contract în valoare de 81,4 milioane lei fără TVA.

„Realizarea acestui obiectiv de investiţie va asigura creşterea capacităţii de schimb cu Serbia şi vestul Europei şi evacuarea puterii din centralele eoliene şi amenajările hidroelectrice din zona Porţile de Fier – Reşiţa, asigurând astfel întărirea reţelei de transport pe axul de vest (Porţile de Fier-Reşiţa- Timişoara-Arad). Linia electrică aeriană (LEA) 400 kV Reşiţa – Pancevo se estimează a fi pusă în funcţiune în cursul anului 2015”, se arată într-un comunicat transmis miercuri de Transelectrica Bursei de Valori Bucureşti.

Linia electrică aeriană Reşiţa – Pancevo se va realiza în varianta dublu circuit

În urmă cu două luni, într-un interviu pentru a Focus Energetic, Ciprian Diaconu, membru în directoratul Transelectrica, anunța câștigătorul licitației.

”A câştigat asocierea condusă de Electromontaj Bucureşti. Noi am impus un termen de realizare foarte scurt, să fie gata linia undeva la jumătatea anului 2015”.

Operatorii de transport ai României şi Serbiei au semnat în noiembrie 2005 un memorandum de înţelegere pentru construcţia unei linii electrice de 400 kV de interconexiune între cele două sisteme cu o lungime totală de 131 km, din care 63 km pe teritoriul României. Memorandumul a fost semnat „în contextul dezvoltării şi îmbunătăţirii capacităţii de interconexiune între sistemele electroenergetice europene”, potrivit comunicatului transmis de Transelectrica Bursei.

Costurile aproximative ale proiectului se ridica 41,3 milioane de euro pentru partea română, iar sursa de finanţare pentru acest proiect o reprezintă aplicaţia Transelectrica pentru accesarea fondurilor europene în cadrul Programului operaţional sectorial „Creşterea competitivităţii economice”, potrivit datelor disponibile pe site-ul companiei.

Linia electrică aeriană Reşiţa – Pancevo se va realiza în varianta dublu circuit şi va traversa pe teritoriul României 11 localităţi din judeţul Caraş-Severin.

Transelectrica este compania care administrează sistemul naţional de transport al electricităţii. Printre obiectivele companiei se numără şi construirea mai multor linii de export de electricitate către Ungaria, Serbia, Republica Moldova şi Bulgaria.

Compania este controlată de stat, care prin Secretariatul General al Guvernului, deţine aproape 58,69% din acţiuni. Fondul Proprietatea are un pachet reprezentând 13,5% din titluri, iar SIF Oltenia (SIF5) avea la finalul primului trimestru aproape 7,26% din acţiuni.

Transelectrica a încheiat primul trimestru cu un profit net de 136,5 milioane lei (30,3 milioane euro), cu aproape 50% mai mare faţă de câştigul din perioada similară a anului trecut, la venituri în creştere cu 21%, la 698,8 milioane lei (155,2 milioane euro).

Titlurile Transelectrica au încheiat şedinţa bursieră de miercuri în creştere nesemnificativă, la 19,05 lei. La această cotaţie, compania are o capitalizare bursieră de 1,396 miliarde lei (aproape 317 milioane euro).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *