Acasă » Electricitate » 4 soluţii pentru reducerea timpului de racordare la utilități

4 soluţii pentru reducerea timpului de racordare la utilități

27 iulie 2016
Electricitate
energynomics

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, s-a întâlnit cu reprezentanții companiilor de distribuție energie electrică și gaze naturale, membri ai Federaţiei Patronale a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE). Subiectul central al discuțiilor l-a reprezentat reducerea timpului de racordare la utilități atât pentru consumatorii, casnici cât și pentru cei non-casnici.

Ministrul Energiei a pornit discuția cu distribuitorii făcând referire la un studiu al Băncii Mondiale cu privire la timpul de conectare la rețea, clasament în care România înregistrează un termen mediu de 180 de zile.

”Au adunat termene legale după termene legale și au ajuns acolo. Desigur, știu că performanța distribuitorului este mai bună în realitate, media e ceva mai jos, însă dacă nu reușim să facem ceva cu asta în primul rând pentru consumator este un chin. Avem cazuri în care se primește acordul în luni de zile, ba chiar într-un an”, a declarat Victor Grigorescu.

Directorul general al ACUE, Silvia Vlăsceanu, a declarat: “Acest demers trebuie să contribuie la reducerea procesului birocratic prin modificarea și completarea legislației primare cu impact asupra sectorului energetic, cum ar fi cea în domeniul autorizării executării lucrărilor de construcție, urbanismului și în alte domenii conexe, precum și a legislației secundare subsecvente”.

METODOLOGIE SIMPLIFICATĂ O altă posibilitate este definirea unei metodologii simplificate a procesului de obținere a autorizației. „Cred că este momentul să separăm racordările pentru clienții casnici, pentru clienții mici, de racordările pentru clienții mari. Un client mic nu poate fi tratat ca o fabrică”, a fost una dintre observaţii. „Noi să depunem formal documentele și să respectăm regulile, dar și să ni se emită autorizația, să meargă lucrurile în paralel. Să depunem un plan, iar pe baza lui să primim aprobarea direct, fără să mai trecem prin toată zona de certificate. Ar trebui ca un branșament să nu mai fie considerat o construcție, nu vorbim despre un imobil aici”.

COLABORARE MAI STRÂNSĂ O problemă care ar trebui tratată și abordată ar fi o relație mai apropiată cu instituțiile care emit autorizații de construcție, astfel încât la momentul obținerii autorizației să fie realizat și proiectul de alimentare. „Trebuie să ne luptăm ca primăriile, la momentul în care aprobă o autorizație de construcție, să o aprobe cu tot cu proiectul de branșament.”

ELIMINAREA DIN FORMULARE Ar trebui să mai eliminăm din formularele tipizate sau, eventual, să mai umblăm la legile care au stabilit aceste formulare.

ÎNĂSPRIREA AMENZILOR Mai există momentul în care un transformator se află pe terenul cuiva, iar în momentele urgente nu ni se permite accesul acolo. O soluție pentru această problemă ar fi înăsprirea amenzilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *