SGS-banner-top
Bannere-header-energynomics
GAS PIPE - ROM - MOLDOVA

Gazoductul Iași-Ungheni este o soluție parțială la problemele energetice ale Republicii Moldova

Autor: admin

Lucrările de construcţie la gazoductul Iaşi-Ungheni, care va conecta reţelele de gaze ale României şi Republicii Moldova, vor fi lansate pe 27 august, în prezenţa premierilor din cele două state şi a comisarului european pentru Energie, Guenther Oettinger. Construcția are loc în contextul sincronizării agendelor energetice ale celor două state. Pe partea dreaptă a Prutului, în România se crează o Bursă a Gazelor naturale, iar transferarea completă a Pachetului III pentru Energie în legislația și reglementările interne din domeniu este în desfășurare. Pe partea stângă a Prutului, Republica Moldova urmărește să-și reducă dependența totală de Gazprom, iar gazoductul Iași-Ungheni este un instrument în acest sens.

Gazoductul va reduce cu o treime dependența Republicii Moldova de importurile rusești

În acest moment consumul statului moldovean se ridică la aproape 3 miliarde de metri cubi pe an, la un preț de achiziție de 392 de dolari/mia de metri cubi în 2012. O treime din această cantitate se duce către Transnistria, pentru a alimenta facilitățile industriale de acolo. Se apreciază că gazoductul va putea transporta aproximativ 1,3 – 1,5 miliarde de metri cubi, reducând astfel cu o treime dependența de importurile rusești. După ce va parcurge 26 de kilometri pe teritoriul românesc, va traversa 700 de metri pe sub râul Prut, și va pătrunde 10 kilometri pe teritoriul moldovean. Valoarea de construcție a acestuia este apreciată la 23 milioane de euro, iar oficialii moldoveni au declarat că sunt interesați deja de prelungirea acestui gazoduct către Chișinău.

Prețul gazelor depinde prea puțin de libera concurență

Două întrebări fundamentale au fost ridicate de jurnalistul basarabean Victor Nichituș cu privire la mecanismele de prețuri și transportul gazelor în sistemul moldovean. În primul rând, cum vor putea prețurile să scadă pe piață sub ceea ce poate oferi compania Gazprom? Este adevărat că acum prețurile sunt ridicate, dar politica regională ar putea forța compania din Rusia să practice și prețuri de dumping pentru a strica mecanismele de piață pentru prețuri.

Gazprom și entitățile sale asociate nu operează în concordanță cu ordinele pieței.

Cu privire la această chestiune, Emmet Tuohy, cercetător la Centrul Internațional de Studii ale Apărării, a afirmat că “Gazprom și entitățile sale asociate nu sunt întreprinderi comerciale tradiționale care să opereze în concordanță cu ordinele pieței. În schimb, ei joacă un rol definit în calitate de instrument al politicii geo-economice și geopolitice a Kremlinului, precum a fost arătat și în decizia de a continua investițiile masive de capital în gazoductele de ocolire precum North Stream II și South Stream în ciuda opoziției semnificative a acționarilor (străini). În cazul Moldovei, vedem o politicizare a energiei în conflictul transnistrean […]”.

Rețeaua de conducte de gaze din Republica MoldovaÎn al doilea rând, cum va ajunge gazul achiziționat din România în casele moldovenilor, odată ce 50% din acțiunile companiei moldovenești de transport de gaze, MoldTransGaz, aparțin Gazprom? Gazprom deține 50% și din acțiunile companiei MoldovaGaz, și gestionează și cele 13,5% cedate de Transnistria. Spre exemplu, în Lituania rețelele de operatori care aparțin și sunt controlate de Gazprom au făcut cereri pentru a se bloca noile măsuri legale de acces la rețelele de transport pentru terțe părți. Cererile au fost refuzate, dar Lituania are avantajul de a fi stat UE, iar legile europene îi sunt legi interne

Este adevărat că Republica Moldova este din 2010 stat membru al Comunității Energetice Europene, și în baza tratatului acesteia, distribuitorii de gaz trebuie să aibă opereze pe o piață liberă. Însă în 2012 Guvernul rus a cerut autorităților de la Chișinău să renunțe la Tratatul Comunității Energetice Europene și să renunțe la implementarea reformelor energetice. În schimbul acestor acțiuni, Republica Moldova ar fi primit o reducere de 30 % la gazul rusesc și amânări pentru plata datoriilor. Între timp, contractul Moldovei cu Gazprom este tot unul al cărui termen de aplicare a expirat.

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Vizualizari: 255
Postat pe: 01/08/2013
Etichetat cu: , ,
Posted in Consumatori, Petrol și gaze, Transport

Leave a Reply

*

Minutul de energie 16apr2014

Require Flash player

Citat

nicolescu

Orice studiu de propagandă sau orice acțiune în aceste zile, care ar induce ideea de instabilitate (…) va fi considerat un act neprietenos la adresa statului român.

Răzvan Nicolescu

ministrul delegat pentru Energie

Profiluri

SGS Romania

Grupul SGS este cea mai mare organizaţie din lume de verificare, testare ...
Mai Mult

ROPEPCA (Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrol...

Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră R...
Mai Mult

RVR Energy

RVR ENERGY este o companie de consultanţă independentă specializată în...
Mai Mult

Cariere

Coordonator expert pentru monitorizare geofizică

Rol : responsabil cu planificarea , achiziționarea , prelucrarea și interpretarea datelor seismice . par...
Mai Mult

Manager pentru dezvoltare si productie

Rol : Organizarea procesului de management in dezvoltarea si productia petrolului si gazelor. Responsabilit...
Mai Mult

Reprezentant vânzări

DESCRIEREA POSTULUI Reprezentantul de vanzari este responsabil de cresterea volumului de vanzari si de atin...
Mai Mult

Rămâi conectat

Top
Wing Media
Address:
13 Tudor Stefan St, 4th floor, 1st District,
Bucharest 011655
Office:
+4 021 230 20 22
Developed by Wing Media Energy Consulting.