GAS PIPE - ROM - MOLDOVA

Gazoductul Iași-Ungheni este o soluție parțială la problemele energetice ale Republicii Moldova

Autor: admin

Lucrările de construcţie la gazoductul Iaşi-Ungheni, care va conecta reţelele de gaze ale României şi Republicii Moldova, vor fi lansate pe 27 august, în prezenţa premierilor din cele două state şi a comisarului european pentru Energie, Guenther Oettinger. Construcția are loc în contextul sincronizării agendelor energetice ale celor două state. Pe partea dreaptă a Prutului, în România se crează o Bursă a Gazelor naturale, iar transferarea completă a Pachetului III pentru Energie în legislația și reglementările interne din domeniu este în desfășurare. Pe partea stângă a Prutului, Republica Moldova urmărește să-și reducă dependența totală de Gazprom, iar gazoductul Iași-Ungheni este un instrument în acest sens.

Gazoductul va reduce cu o treime dependența Republicii Moldova de importurile rusești

În acest moment consumul statului moldovean se ridică la aproape 3 miliarde de metri cubi pe an, la un preț de achiziție de 392 de dolari/mia de metri cubi în 2012. O treime din această cantitate se duce către Transnistria, pentru a alimenta facilitățile industriale de acolo. Se apreciază că gazoductul va putea transporta aproximativ 1,3 – 1,5 miliarde de metri cubi, reducând astfel cu o treime dependența de importurile rusești. După ce va parcurge 26 de kilometri pe teritoriul românesc, va traversa 700 de metri pe sub râul Prut, și va pătrunde 10 kilometri pe teritoriul moldovean. Valoarea de construcție a acestuia este apreciată la 23 milioane de euro, iar oficialii moldoveni au declarat că sunt interesați deja de prelungirea acestui gazoduct către Chișinău.

Prețul gazelor depinde prea puțin de libera concurență

Două întrebări fundamentale au fost ridicate de jurnalistul basarabean Victor Nichituș cu privire la mecanismele de prețuri și transportul gazelor în sistemul moldovean. În primul rând, cum vor putea prețurile să scadă pe piață sub ceea ce poate oferi compania Gazprom? Este adevărat că acum prețurile sunt ridicate, dar politica regională ar putea forța compania din Rusia să practice și prețuri de dumping pentru a strica mecanismele de piață pentru prețuri.

Gazprom și entitățile sale asociate nu operează în concordanță cu ordinele pieței.

Cu privire la această chestiune, Emmet Tuohy, cercetător la Centrul Internațional de Studii ale Apărării, a afirmat că “Gazprom și entitățile sale asociate nu sunt întreprinderi comerciale tradiționale care să opereze în concordanță cu ordinele pieței. În schimb, ei joacă un rol definit în calitate de instrument al politicii geo-economice și geopolitice a Kremlinului, precum a fost arătat și în decizia de a continua investițiile masive de capital în gazoductele de ocolire precum North Stream II și South Stream în ciuda opoziției semnificative a acționarilor (străini). În cazul Moldovei, vedem o politicizare a energiei în conflictul transnistrean […]”.

Rețeaua de conducte de gaze din Republica MoldovaÎn al doilea rând, cum va ajunge gazul achiziționat din România în casele moldovenilor, odată ce 50% din acțiunile companiei moldovenești de transport de gaze, MoldTransGaz, aparțin Gazprom? Gazprom deține 50% și din acțiunile companiei MoldovaGaz, și gestionează și cele 13,5% cedate de Transnistria. Spre exemplu, în Lituania rețelele de operatori care aparțin și sunt controlate de Gazprom au făcut cereri pentru a se bloca noile măsuri legale de acces la rețelele de transport pentru terțe părți. Cererile au fost refuzate, dar Lituania are avantajul de a fi stat UE, iar legile europene îi sunt legi interne

Este adevărat că Republica Moldova este din 2010 stat membru al Comunității Energetice Europene, și în baza tratatului acesteia, distribuitorii de gaz trebuie să aibă opereze pe o piață liberă. Însă în 2012 Guvernul rus a cerut autorităților de la Chișinău să renunțe la Tratatul Comunității Energetice Europene și să renunțe la implementarea reformelor energetice. În schimbul acestor acțiuni, Republica Moldova ar fi primit o reducere de 30 % la gazul rusesc și amânări pentru plata datoriilor. Între timp, contractul Moldovei cu Gazprom este tot unul al cărui termen de aplicare a expirat.

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Vizualizari: 474
Postat pe: 01/08/2013
Etichetat cu: , ,
Posted in Consumatori, Petrol și gaze, Transport

Leave a Reply

*

31 mar 2015 Minutul de energie

Require Flash player

Citat

isarescu

Când mi-a zis cât trebuie să plătească firma impozitul pe profit aproape că i-am închis telefonul în nas contabilului.

Mugur Isărescu

guvernatorul BNR

Activităţile de foraj de explorare au fost finalizate la Pungești

La începutul lunii iulie, Chevron a anunţat că activităţile de foraj de explorare au fost finalizate la perimetrul său din apropierea satului Siliștea, comuna Pungești, județul Vaslui.

Mai mult

Au început activitățile de foraj de la Pungești

Chevron a început pe 1 mai activitățile de foraj de explorare la perimetrul său din apropierea satului Siliștea, comuna Pungești, județul Vaslui. Activitățile de foraj au fost demarate după finalizarea tuturor verificărilor de siguranță și performanță.

Mai mult

A fost înalțată instalația de foraj la Pungești

După asamblare, în luna aprilie, instalaţia de foraj a fost ridicată în siguranță și a fost supusă unor verificări suplimentare de siguranță și performanță înainte de începerea forajului.

Mai mult

Profiluri

Brady Corporation

Produsele Brady susțin clienții în vederea îmbunătățirii siguranței...
Mai Mult

WU (Vienna University of Economics and Business)

WU este o alegere atractivă pentru mulţi elevi. Legăturile strânse din ...
Mai Mult

SGS Romania

Grupul SGS este cea mai mare organizaţie din lume de verificare, testare ...
Mai Mult

ATE3

Membrii fondatori ai acestei asociatii sunt: EOS Green Energy, Xlaed Consul...
Mai Mult

Camil Aliman

Camil Aliman este Area Manager Romania & Hungary pentru Ridge Tool Europe N...
Mai Mult

RIDGID – Emerson Commercial & Residential Solutions

RIDGID® - brand deținut de Ridge Tool Company produce scule şi echipame...
Mai Mult

Evenimente

ZC TELECOM 2015_BannerSite 730x404px_15.04.15

Ziua Comunicațiilor 2015

28/4/2015|JW Marriott Bucharest Grand Hotel, Grand Ballroom
Forbes-growth-foto

GROWTH SUMMIT

9/6/2015|JW Marriott Bucharest Grand Hotel, sala Grand Ballroom
Foto-Govner-grid

Forumul Operatorilor de Retea si Furnizorilor de Energie Electrica

22/4/2015|Hotel Intercontinental, Bucuresti

Cariere

Reprezentant Vanzari

Persoana care va ocupa functia de Sales Representative va activa pe segmentul de piata end-user gaze natura...
Mai Mult

Analist Baze de Date si Marketing

Resonsabilitati: Analiza baze de date: Comunica cu clientii din aria de responsabilitate dedicata pentru...
Mai Mult

Director Executiv

George Butunoiu cauta un director executiv pentru departamentul de energie al uneia dintre cele mai mari co...
Mai Mult

Rămâi conectat

Wing Media
Address:
13 Tudor Stefan St, 4th floor, 1st District,
Bucharest 011655
Office:
+4 021 230 20 22
Developed by Wing Media Energy Consulting.